Cine este Silviu Barbu, judecător, numit de Cîțu secretar general al Guvernului
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 28 ian 2021, 09:37
WhatsApp
Cine este Silviu Barbu, judecător, numit de Cîțu secretar general al Guvernului
Cine este Silviu Barbu, judecător, numit de Cîțu secretar general al Guvernului
Florin Cîțu l-a numit pe Silviu Barbu în funcția de secretar general al Guvernului, practic mâna sa dreaptă în executiv, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. 

Silviu Barbu este procuror de profesie și a intrat în atenția publică în 2007 când a demisionat din funcția de consilier la departamentul legislativ al Administrației Prezidențiale.

La acel moment, în presă a apărut înregistrarea unei convorbiri cu decanul Facultății de Drept de la Universitatea „Transilvania” Brașov, în care Silviu Barbu discuta despre un examen pe care cumnatul său nu îl promovase, potrivit România Liberă. Silviu Barbu a declarat ulterior că nu a încercat să îl ajute pe cumnatul său să treacă exameul, ci s-ar fi interesat dacă poate fi reprogramat pentru o nouă examinare. El a demisionat de la Cotroceni pentru a nu afecta imaginea Administrației Prezidențiale.

Ulterior, Silviu Barbu a fost promovat de Titus Corlățean (PSD) ca director al Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică din Ministerul de Externe, unde a fost detașat din magistratură. Între 2016 și 2018 a fost trimis ca însărcinat cu afaceri la Ambasada României din Zimbabwe şi Malawi, iar din 2018 a revenit în magistratură, ca judecător la Curtea de Apel București.

El a judecat în 2019 dosarul în care Ministerul Apărării a contestat prelungirea de către președintele Iohannis a mandatului lui Nicolae Ciucă ca șef al Statului Major al Armatei, decizie contestată de Ministerul Apărării controlat atunci de PSD. Curtea de Apel a respins cererea MApN. În acel dosar, Silviu Barbu a sesizat CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate a articolului din legea MApN care reglementează numirea șefului Statului Major General, iar CCR a decis în unanimitate că articolul este neconstituțional.

Silviu Barbu a absolvit în 2015 cursurile Colegiului Național de Informații din cadrul Academiei Nationale de Informații – instituția de învățământ a SRI, potrivit CV-ului său. În 2007 a absolvit și un curs al Colegiului Naţional de Apărare de la Universitatea Naţională de Apărare, conform Comisarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?