Întrevedere între parlamentarii români și francezi. Titus Corlățean: Aderarea la OCDE este o prioritate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin
Întrevederea Grupului parlamentar de prietenie cu Franța din cadrul Senatului României, condus de senatorul Titus Corlăţean, președintele Grupului, cu o delegație a Grupului parlamentar de prietenie cu România din cadrul Senatului Republicii Franceze, condus de senatorul Thierry Meignen, președintele acestuia.  

La data de 23 aprilie 2024 a avut loc întrevederea Grupului parlamentar de prietenie cu Franța din cadrul Senatului României, condus de senatorul Titus Corlăţean, președintele Grupului, cu o delegație a Grupului parlamentar de prietenie cu România din cadrul Senatului Republicii Franceze, condus de senatorul Thierry Meignen, președintele acestuia.

În cadrul întrevederii au fost abordate atât teme aflate pe agenda bilaterală, cât și pe cea internațională, cu accent pus și pe cooperarea în domeniul învățământului şi al sănătății.


Senatorul Titus Corlăţean, a salutat relațiile excelente dintre România şi Franța, atât în plan bilateral, cât și în cadrul diferitelor formate multilaterale. Domnia sa a arătat că cele două țări împărtășesc o prietenie profundă și o relație puternică, bazată pe istorie, cultură și francofonie, care se dezvoltă din 2008, ca parte a unui Parteneriat Strategic. Totodată, a amintit că, în februarie, ambele părți au marcat cea de-a 15-a aniversare a Parteneriatului Strategic urmând ca, în anul 2025, să aibă loc aniversarea a 145 de ani de relații diplomatice.

Președintele Grupului de prietenie cu Franța a subliniat că aderarea României la spațiul Schengen pe căi aeriene şi maritime, la sfârșitul lunii martie 2024, a avut loc în condiții foarte bune şi se dorește obținerea, cât mai repede posibil, a unei decizii pozitive cu privire la frontierele terestre. Domnia sa a subliniat că finalizarea spațiului de liberă circulație va consolida economia europeană în ansamblu și va consolida direct coeziunea și prosperitatea cetățenilor. În acest context, a transmis aprecierea pentru sprijinul Franței în acest proces și a transmis că România contează în continuare pe sprijinul francez pentru a-l finaliza cât mai curând posibil.

Totodată, senatorul Titus Corlățean a transmis că aderarea României la OCDE este o prioritate strategică și cu interes multipartid şi a transmis apreciere pentru sprijinul continu al Franței.

În cadrul întâlnirii au fost abordate şi teme ce ţin de cooperarea în domeniul medical, în ceea ce privește asigurarea aprovizionării cu medicamente, precum şi al învățământului universitar în limba franceză în România, în același domeniu.

Întâlnirea a avut loc cu ocazia vizitei oficiale pe care delegația franceză o întreprinde în România, în perioada 23-26 aprilie a.c., la invitația senatorului Titus Corlăţean, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Franța al Senatului României, şi se constituie ca răspuns, pe bază de reciprocitate, la vizita delegației Grupului parlamentar de prietenie cu Franța din cadrul Senatului României, în Franța, în perioada 5-8 iunie 2024 2023.

La întrevedere au mai participat de partea română senatorii Florian-Dorel Bodog, Andrei Busuioc, Gabriela Creţu, Ioan Deneş, Vasile Dîncu şi Adrian Streinu Cercel, membri al Grupului de prietenie cu Franța.

Din delegația franceză au făcut parte şi senatorii Patrice Joly, vicepreşedintele Grupului, Marie-Pierre Richer, secretarul Grupului, şi Émilienne Poumirol, membru al Grupului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel