Scandal diplomatic între Ungaria și Ucraina, după semnarea acordului cu Gazprom. Se cere intervenția Uniunii Europene
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Scandal diplomatic între Ungaria și Ucraina, după semnarea acordului cu Gazprom  /  Sursă foto: Facebook Peter Szijjarto
Scandal diplomatic între Ungaria și Ucraina, după semnarea acordului cu Gazprom / Sursă foto: Facebook Peter Szijjarto
Ucraina a cerut Uniunii Europene să revizuiască legalitatea acordului dintre Rusia și Ungaria.

Acordul pe 15 ani de furnizare a gazelor pe care Ungaria l-a semnat luni cu gigantul energetic rus Gazprom a agravat și mai mult relațiile deja tensionate dintre Kiev și Budapesta, scrie cotidianul Magyar Hírlap.

Potrivit ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba, Ungaria a dat o lovitură relațiilor maghiar-ucrainene semnând un acord cu Gazprom pentru a exclude conducta de gaz ucraineană din sistemul de transport al gazelor rusești. Potrivit șefului ministerului, Ucraina va da un „răspuns adecvat” la acest lucru. Kuleba a vorbit despre situație în programul Freedom of Speech al televiziunii ucrainene ICTV, o declarație citată de agențiile de știri ucrainene în dimineața următoare.

Se cere intervenția Comisiei Europene

„Avem aici o țară, Ungaria, care este membru al Uniunii Europene și NATO, o țară cu relații speciale cu Rusia, care a dat o lovitură relațiilor ucrainene-maghiare prin excluderea gazoductului ucrainean din aprovizionarea cu gaze a Rusiei. Aceasta este o lovitură și vom răspunde în mod adecvat, deoarece nu poate exista niciun regret și nici o compasiune aici”, a spus Kuleba.

Datorită faptului că noul acord maghiar cu Gazprom specifică două rute pentru gaz - 3,5 miliarde de metri cubi pe an prin Serbia și 1 miliard de metri cubi prin Austria - Ucraina va pierde milioane de euro din taxele de tranzit al gazelor.

Ucraina a declarat că va cere Comisiei Europene să evalueze dacă acordul este în conformitate cu legislația UE.

„Ucrainenii nu au nicio treabă cu ce acorduri încheiem și cu cine”, a spus Szijjártó într-o postare pe Facebook, adăugând că ambasadorul Ucrainei la Budapesta a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului pentru această problemă. Ca răspuns, Ucraina a făcut aceeași mișcare la Kiev. Cele două țări au anulat, de asemenea, o reuniune convenită anterior a comisiei economice maghiar-ucrainene, scrie RMX.

Ungaria semnează un contract pe 15 ani cu Gazprom. Szijjártó: O problemă de securitate și suveranitate economică, nu politică

Pe măsură ce prețul gazului natural și al altor forme de energie crește în Europa, Ungaria a încheiat un acord cu Gazprom din Rusia pentru a asigura o aprovizionare stabilă și rentabilă în următorii 15 ani.

„A fost semnat un alt acord pe termen lung de achiziție de gaz cu Gazprom din Rusia, care garantează securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei timp de 15 ani în această lume plină de incertitudini”, a anunțat luni la Budapesta ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Péter Szijjártó.

Gazprom reprezintă o cotă enormă din piața europeană a gazului, 48% din consumul de gaze al Uniunii Europene provenind de la gigantul energetic anul trecut. Livrările europene ale companiei au crescut cu 23% în primele șapte luni ale acestui an. Pe locul al doilea s-au situat sursele de gaz norvegiene, în creștere cu 24% față de anul precedent (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel