UPDATE / Emmanuel Macron: Există un risc ca Europa să moară. Trebuie să facă față unor crize fără a se baza pe SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că lupta pentru construirea unei Europe puternice este departe de a fi câștigată și că există riscul ca "Europa să moară". 

UPDATE:

Macron a spus că nu trebuie să se permită Rusiei să câștige în Ucraina și a cerut o creștere a capacității de securitate cibernetică a Europei, legături mai strânse în domeniul apărării cu Marea Britanie post-Brexit și crearea unei academii europene pentru a pregăti personal militar de rang înalt.

"Nu există apărare fără o industrie de apărare...am avut decenii de subinvestiții", a spus el, adăugând că europenii ar trebui să dea prioritate cumpărării de echipamente militare europene.

"Trebuie să producem mai mult, trebuie să producem mai repede și trebuie să producem ca europeni", a spus Macron.

Europa "trebuie să arate că nu este niciodată vasala Statelor Unite și că știe să vorbească și cu toate celelalte regiuni ale lumii", a mai spus el.

Cu toate acestea, mulți oficiali europeni consideră că în prezent nu există o alternativă credibilă la umbrela militară americană, iar unii îl suspectează pe Macron că promovează interesele industriale franceze.

UE ar trebui să accepte derogări de la propriile reguli de concurență pentru a putea sprijini firmele din sectoare precum inteligența artificială și energia verde în fața "subvențiilor excesive" din partea Statelor Unite și a Chinei, a declarat Macron.

Europa are nevoie de piețe mai puțin fragmentate pentru energie, telecomunicații și servicii financiare și trebuie, de asemenea, să reducă birocrația, a adăugat el, conform Reuters.

Știre Inițială:

Macron revine la unele dintre temele unui discurs pe care l-a ținut în septembrie 2017, la câteva luni după preluarea mandatului, în aceeași locație - Universitatea Sorbona din Paris - dar într-un context în care, la șapte ani distanță, totul a fost dat peste cap de Brexit, Covid19 și invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea, discursul are loc în situația în care Uniunea Europeană își elaborează noua agendă strategică pentru perioada 2024-2029.

Revenind acolo, Macron "alege conservatorismul", a spus o sursă apropiată lui, ce făcuse campanie pentru o locație care să întruchipeze lupta Elysée-ului pentru industriile europene. "Președintele se simte atacat pe temele sale principale, economia și Europa", a explicat acest apropiat, într-un moment în care finanțele publice ale Franței au intrat în degringoladă și în care, după alegerile din 9 iunie, partidul său ar putea ajunge mult în urma extremei drepte, și ar putea fi urmat, dacă nu depășit, chiar și de Parti Socialiste, potrivit Le Monde.

"Ar fi un adevărat cutremur dacă 'majoritatea președintelui' ar ieși pe locul trei" la alegerile europene, a declarat politologul Bruno Cautrès.

Uniunea Europeană nu a realizat tot ceea ce a vrut

Macron susține conceptul de autonomie strategică europeană în economie și apărare, argumentând că Europa trebuie să facă față unor crize precum invazia în toată regula a Rusiei fără a se baza pe SUA. Președintele francez trebuie, de asemenea, să fie atent la riscul de a nu antagoniza aliații, în special Germania, care este mai îngăduitoare în ceea ce privește autonomia strategică europeană și care a fost deosebit de zdruncinată de faptul că Macron nu a exclus trimiterea de trupe occidentale în Ucraina.

Adresându-se joi adunării, la șapte ani după ce a cerut suveranitatea europeană, Macron a recunoscut că Uniunea Europeană nu a realizat tot ceea ce a vrut. Dar UE a făcut progrese considerabile în ceea ce privește unitatea și suveranitatea, a spus acesta.

Președintele francez a calificat Brexitul drept una dintre "crizele fără precedent" cu care s-a confruntat Europa în ultimii ani, "o explozie ale cărei efecte negative, din câte îmi dau seama, au făcut ca astăzi nimeni să nu îndrăznească să propună ieșiri, nici din Europa, nici din euro", susține Reuters.

"Conceptul de suveranitate a devenit un concept european", a spus Macron, menționând progresele pe care blocul le-a făcut în timpul pandemiei Covid.

"Europa poate să moară și acest lucru depinde doar de alegerile noastre", a declarat liderul de la Paris, adăugând că Europa se află într-un punct critic și trebuie să facă mai mult pentru a concura cu rivalii globali ostili care se reînarmează rapid, conform France 24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel