Romantic și romantism, la Palatul Suțu
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2), începând cu data de 20 octombrie 2021, expoziția tematică „Romantic și romantism. Diferiți d(o)ar împreună”. Expoziția va putea fi vizitată la Palatul Suțu în perioada 20 octombrie - 28 noiembrie 2021.

„Noua narațiune muzeală transformă în realitate povestea lumii trecutului și oferă o altă perspectivă asupra iubirii în raport cu timpul. Este și un instrumentar a două caractere diferite, văzute prin prisma iubirilor lor și descrise prin caracteristicile obiectelor expuse, care permit vizitatorilor să intuiască povestea, o posibilă identitate a personajelor și atmosfera romantică dintre acestea.

Expoziția evidențiază o parte îndepărtată de lume, aceea a unui cuplu, spune povestea romantismului dintre Ea și El, reflectează despre armonie, poposește asupra intimității spațiului comun, mariajului dintre activ și pasiv, dintre feminin și masculin, boem și autoritar. Rezultă un spațiu în oglindă, cu o zonă de mijloc, ce devine comună și polarizantă.

Două personaje diferite, pe o scenă comună 

Este o reprezentare a diferențelor între ceea ce există în afara ușilor căminului și în spatele acestora, este spațiul în care se găsesc obiecte ce s-au colecționat, obiecte-dovezi de iubire, despre coexistența a două caractere diferite prin prisma preocupărilor ce le caracterizează personalitatea. Este întâlnirea a două personaje diferite, dar care-și găsesc o scenă comună - un mic univers - prin care «diferitul», respectiv contrastul, îi aduce împreună. Prin joc, prin dimineți, prin vise împărtășite, prin așteptări, dorințe si melancolii. Toate acestea sunt relevate de colțul Ei ludic de atelier și budoar, de spațiul Lui premergător începerii carierei și de spațiul Lor de regăsire și întâlnire, nevăzut, știut doar de ei.

Prin urmare, acel colț ferit de ochii lumii este atât demersul unor alăturări de obiecte inedite din perioada Romantismului - obiecte de mobilier stil, picturi-nuduri, naturi statice, scene galante, costume, obiecte decorative, jocuri, pensule, culori, cărți, etc. - cât și obiecte ce implică activități comune, din care rezultă atmosfera intimă a spațiului.

Prin obiectele ce fac decorul acestei iubiri, publicul este invitat la interogare, la oglindirea propriei iubiri și, de ce nu, la cartografierea traseului avut între un început al poveștii și un posibil viitor” - a declarat Cristina Vasiliu, curator al expoziției, conservator în cadrul Muzeului Municipiului București”, arată un comunicat MMB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel