Putin se laudă că armata Rusiei are o nouă armă ”fără egal în lume”. Mărturiile ucrainenilor evacuați din Donbas: Vibrau geamurile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin se laudă că armata Rusiei are o nouă armă, „fără egal în lume”. Vezi în articol și mărturiile ucrainenilor evacuați din Donbas.

În serviciul de luptă în Forțele Armate Ruse există o armă fără egal în lume, a spus Vladimir Putin, felicitându-i pe ruși de Ziua Apărătorului Patriei, scrie RIA Novosti.

Potrivit acestuia, în ultimii ani țara a făcut multe pentru modernizarea calitativă a Forțelor Armate: acestea au devenit mai mobile și au dobândit o nouă experiență de luptă, iar pregătirea unităților și formațiunilor a crescut serios.

"Arme care nu au egal în lume au fost puse în serviciul de luptă. Vom continua să dezvoltăm sisteme de arme promițătoare, inclusiv hipersonice și bazate pe noi principii fizice, și vom extinde utilizarea tehnologiilor digitale avansate și a elementelor de inteligență artificială", a spus Putin. 

Astfel de complexe sunt „arme ale viitorului, care măresc uneori potențialul de luptă” al Forțelor Armate ale țării, a menționat el. După cum a adăugat liderul rus, pregătirea și calitățile personale ale soldaților sunt încă de mare importanță pentru Forțele Armate. În decembrie, Putin a subliniat că Moscova ocupă o poziție de lider în dezvoltarea tipurilor moderne de arme. Acum Rusia este singura țară din lume în care rachetele hipersonice sunt deja livrate trupelor sau sunt într-un grad ridicat de pregătire, potrivit acestuia.

În Forțele Armate, complexele aeriene Kinzhal sunt în serviciu experimental de luptă, iar racheta hipersonică Zircon este supusă unor teste de stat. Rachetele strategice cu unitatea de alunecare hipersonică Avangard sunt în serviciu de luptă.

Mărturiile ucrainenilor evacuați din Donbas: Vibrau geamurile. Era înspăimântător

În timp ce Putin se laudă cu armele sale, mii de femei, copii și bătrâni sunt evacuați în ultimele zile din Donbas. Câțiva dintre ei au fost duși la un hotel aflat la 60 de km de Rostov. Kristina, o mamă de 32 de ani din zona separatistă din estul Ucrainei a plecat alături de cei doi copii, pentru a merge în Rusia.

„Bineînțeles, suntem cu toții anxioși, nervoși, ne vine să plângem, dar nu putem, pentru că avem copii mici. Ce urmează... nu știm absolut nimic, ne-au spus să stăm și să așteptăm. La ce să ne așteptăm, nu știm, vrem să mergem acasă.”, a spus femeia pentru Euronews.

Irina povestește că și-a făcut bagajele în doar 15 minute și acum locuiește în același hotel cu nepotul ei, Vladislavhe, care are doar 9 ani.

„Am avut ostilități timp de două zile. A fost foarte înfricoșător, vibrau geamurile, totul era înspăimântător. Eram foarte îngrijorați pentru copil, dar a fost inutil, iar acum credem că ne vom întoarce acasă curând. Nu vrem să fim aici”, a spus femeia.

„Suntem bine aici, dar vrem să mergem acasă. Așteptăm de opt ani. Din această cauză băieții noștri au murit, pentru ca Rusia să ne recunoască în sfârșit. Să fim ruși, pentru că nu există întoarcere”, a mai spus Irina.

Acești oameni evacuați spun că susțin decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența republicilor Donețk și Lugansk, dar nu știu ce va urma sau când vor putea pleca acasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel