Data publicării:
Ouă pe canapea. Rețeta din anii '80 pe gustul românilor
Găsită într-un calendar vechi din 1985, rețeta "Ouă pe canapea" se numără, cu siguranță, printre bucatele preferate de românii care iubesc bucătăria autohtonă și... ouăle ochiuri, slănina, usturoiul. Iată cum se prepară acest fel de mâncare.
Ingrediente
- 6 ouă proaspete
- 150 g ceafă afumată
- 1 ceapă mare
- 250 g ciuperci proaspete
- 1 usturoi
- 1 lingură de făină
- 3/4 l vin roșu
- 60 g unt
- sare, piper, cimbru
Vezi și: Salata "arnăuților". Rețeta veche moștenită din comunism
Cum se prepară
Se taie ceafa afumată în cubuleţe mici, se taie foarte mărunt ceapa şi usturoiul. Se încălzeşte jumătate din cantitatea de unt într-o cratiţă şi se înăbuşă ciupercile până devin aurii. În acest timp, se topeşte restul de unt în altă crăticioară unde se pun ceapa şi usturoiul împreună cu ceafa afumată. Apoi se adaugă făina pentru a se rumeni, se stinge cu vinul, se sărează, se piperează, se pune cimbru şi se lasă la foc potrivit 50 de minute.
Se strecoară apoi şi se pune ceafa împreună cu ciupercile în mici boluri. Sosul se repune în cratiţă şi se încinge din nou. Se pun ouăle ca pentru ochiuri româneşti, adunând albuşul peste gălbenuş. Se scot şi se pun pe canapeaua de ciuperci cu ceafă afumată şi se stropesc cu sosul rămas. Se servesc fierbinţi.
Vezi și: Cartofi cu smântână și boia. Rețetă veche găsită într-un calendar culinar din 1985
Pogace cu jumări. Rețeta românească transmisă din generație în generație
*Această reţetă a fost preluată din Calendarul 1985, editat de REECOOP și tipărit de Întreprinderea Poligrafică Galați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News