Cozonac rusesc pentru Paște - rețeta originală. Va ieși pufos și aromat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Captură video Youtube Gabriela Petrovici
Foto: Captură video Youtube Gabriela Petrovici
În articol găsești rețeta pentru cozonacul rusesc de Paște.

Cozonacul rusesc, numit și "kulich" sau "paska" se face de Paște atât în Rusia, cât și în alte țări din Balcani. Poate părea, la prima vedere,  puțin asemănător cu panettone, cozonacul italian,  însă nu este același lucru și nici nu se prepară la fel. Iată o rețetă de cozonac rusesc, în cazul în care anul acesta vrei să încerci de Paște ceva diferit.

Ingrediente:

Lapte - 500 ml

Făină de grâu - 1,2 kg

Unt - 200 g

Drojdie uscata - 11 g

Ouă - 6 bucăți

Zahăr - 250 g

Stafide - 300 g

Zahăr vanilat - 1 linguriță

Decorațiuni de cofetărie - bomboane colorate

Mod de preparare

Încălziți puțin laptele și  dizolvați drojdia în el. Adăugați 500 de grame de făină, amestecați bine. Puneți compoziția într-un loc cald și acoperiți-o cu un prosop. Aluatul trebuie să își dubleze volumul (aceasta va dura aproximativ 30 de minute), scrie eda.ru.

Separați albușurile de gălbenușuri, apoi amestecați gălbenușurile cu zahărul alb și zahărul vanilat. Albușurile se bat separat, cu un praf de sare, până devin spumă. Adăugați gălbenușurile în aluatul pe care deja l-ați făcut și amestecați totul, apoi adăugați untul înmuiat și amestecați din nou. Adăugați albușurile și amestecați cu atenție.

Adăugați făina rămasă (este posibil să aveți nevoie de puțin mai multă sau mai puțină făină, depinde de calitatea făinii), frământați aluatul. Aluatul trebuie frământat bine, nu trebuie să fie tare, nici să se lipească de mâini.

Puneți aluatul într-un loc cald și lăsați-l să crească bine (va dura cam 50-60 de minute). Înmuiați stafidele în apă caldă timp de 10-15 minute, apoi scurgeți toată apa. Adăugați stafidele în aluatul crescut, amestecați și puneți aluatul înapoi într-un loc cald pentru că acesta trebuie să crească bine.

Ungeți forma cu ulei, puneți aluatul la 1/3 din înălțimea formei și acoperiți-l cu folie sau prosop. Lăsați aluatul să crească din nou în forma sa. Se dă la cuptorul preîncalzit la 100 de grade si se coace 10 minute, apoi creșteți temperatura la 180 de grade și coaceți până când este gata. Pentru a verifica starea de pregătire străpungeți-l cu un chibrit (sau o scobitoare) - dacă este uscat, cozonacul rusesc este gata.

Cum faci glazura

Pentru glazură vei avea nevoie de 2 albușuri și 100 grame zahar. Ar trebui să obțineți 3 cozonaci rusești de Paște de 11 cm înălțime și 17 cm lățime, sau 6 mai mici, de 7 cm înălțime și 6 cm lățime. 

Pentru glazură, albușurile se bat cu un praf de sare până când compoziția devine spumoasă. Adăugați zahăr, bateți până se întărește. Ungeți cozonacii fierbinți cu glazură și presărați deasupra bomboanele colorate sau decorați cu fructe confiate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel