Cozonacul rusesc, numit și "kulich" sau "paska" se face de Paște atât în Rusia, cât și în alte țări din Balcani. Poate părea, la prima vedere, puțin asemănător cu panettone, cozonacul italian, însă nu este același lucru și nici nu se prepară la fel. Iată o rețetă de cozonac rusesc, în cazul în care anul acesta vrei să încerci de Paște ceva diferit.
Ingrediente:
Lapte - 500 ml
Făină de grâu - 1,2 kg
Unt - 200 g
Drojdie uscata - 11 g
Ouă - 6 bucăți
Zahăr - 250 g
Stafide - 300 g
Zahăr vanilat - 1 linguriță
Decorațiuni de cofetărie - bomboane colorate
Mod de preparare
Încălziți puțin laptele și dizolvați drojdia în el. Adăugați 500 de grame de făină, amestecați bine. Puneți compoziția într-un loc cald și acoperiți-o cu un prosop. Aluatul trebuie să își dubleze volumul (aceasta va dura aproximativ 30 de minute), scrie eda.ru.
Separați albușurile de gălbenușuri, apoi amestecați gălbenușurile cu zahărul alb și zahărul vanilat. Albușurile se bat separat, cu un praf de sare, până devin spumă. Adăugați gălbenușurile în aluatul pe care deja l-ați făcut și amestecați totul, apoi adăugați untul înmuiat și amestecați din nou. Adăugați albușurile și amestecați cu atenție.
Adăugați făina rămasă (este posibil să aveți nevoie de puțin mai multă sau mai puțină făină, depinde de calitatea făinii), frământați aluatul. Aluatul trebuie frământat bine, nu trebuie să fie tare, nici să se lipească de mâini.
Puneți aluatul într-un loc cald și lăsați-l să crească bine (va dura cam 50-60 de minute). Înmuiați stafidele în apă caldă timp de 10-15 minute, apoi scurgeți toată apa. Adăugați stafidele în aluatul crescut, amestecați și puneți aluatul înapoi într-un loc cald pentru că acesta trebuie să crească bine.
Ungeți forma cu ulei, puneți aluatul la 1/3 din înălțimea formei și acoperiți-l cu folie sau prosop. Lăsați aluatul să crească din nou în forma sa. Se dă la cuptorul preîncalzit la 100 de grade si se coace 10 minute, apoi creșteți temperatura la 180 de grade și coaceți până când este gata. Pentru a verifica starea de pregătire străpungeți-l cu un chibrit (sau o scobitoare) - dacă este uscat, cozonacul rusesc este gata.
Cum faci glazura
Pentru glazură vei avea nevoie de 2 albușuri și 100 grame zahar. Ar trebui să obțineți 3 cozonaci rusești de Paște de 11 cm înălțime și 17 cm lățime, sau 6 mai mici, de 7 cm înălțime și 6 cm lățime.
Pentru glazură, albușurile se bat cu un praf de sare până când compoziția devine spumoasă. Adăugați zahăr, bateți până se întărește. Ungeți cozonacii fierbinți cu glazură și presărați deasupra bomboanele colorate sau decorați cu fructe confiate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Profesorii au făcut chetă ca o elevă romă să meargă la olimpiadă, iar ea s-a întors cu locul I. Povestea fetei care a învins prejudecățile și neajunsurile
- Predoiu, prezent la o întâlnire crucială în Belgia. Pe masă e pactul care ne-ar putea duce complet în Schengen
- Vin ploile în minivacanța de 1 Mai și de Paște. Elena Mateescu (ANM) a spus cum va fi vremea până la finalul săptămânii / video
- Cele două zodii care vor da lovitura în luna mai
- Atenționare de călătorie pentru românii care pleacă în Grecia
- BANCUL ZILEI: Un ardelean ajunge în Germania...
- Micii pe care îi mâncăm nu mai au nicio legătură cu micii adevărați. Ingredientul care lipsește cu desăvârșire. Medicul Alin Popescu: Aș da o lege să se schimbe compoziția
- Atenționare pentru patru zodii: ”Țineți-vă bine până pe 9 iunie”
- Primăriile care au luat bani prin Programul Apă-Canal, în atenția Parchetului General. Președintele AFM, precizări /video
- SRI face angajări. Posturile pentru care puteți aplica. Vă puteți înscrie în cursă până la finalul lunii mai