Noi modificări legislative pentru angajarea cetățenilor străini în România. Ce trebuie să știi
Data publicării:
Autor: Adina-Ștefania Nisipeanu
WhatsApp
freepik.com
freepik.com
Iată ce trebuie să știe firmele despre noile condiții de angajare a cetățenilor străini în România.

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 250 din data de 22 martie 2024 s-a publicat OUG nr. 25/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor și al frontierei.

Ordonanța stabilește o serie de măsuri necesare transpunerii Deciziei (UE) 2024/210 privind aplicarea dispozițiilor aquisului Schengen în România și în Bulgaria, ca urmare a eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime, începând cu 31 martie 2024.

Publicată vineri, OUG nr. 25/2024 actualizează prevederile legate de regimul străinilor în România, în materia acordării și a prelungirii valabilității vizelor, în vederea transpunerii Deciziei (UE) 2024/210 și modifică definirea „șederii ilegale” în acord cu regulile Codului frontierelor Schengen.

Prin modificările aduse OUG-ului nr. 194/2002, Executivul a stabilit că pe durata șederii în România, străinii sunt obligați să declare la formațiunea teritorială a Oficiului Român pentru Imigrări orice modificare intervenită raportat la angajarea sa, în cel mult cinci zile lucrătoare: „Entităţile-gazdă sunt obligate să informeze formaţiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări cu privire la încetarea sau suspendarea raportului juridic cu străinul, în termen de 5 zile lucrătoare de la data producerii evenimentului.”

În privința CNP-ului, Guvernul adoptă unele schimbări relevante în art. 144^1 alin. (1) al aceluiași OUG: „Fiecărui străin pentru care au fost eliberate avize de angajare ori de detaşare, căruia i s-a prelungit dreptul de şedere temporară sau căruia i s-a acordat dreptul de şedere pe termen lung, i se atribuie de către Inspectoratul General pentru Imigrări un cod numeric personal, care se înscrie în permisul de şedere sau în avizul de angajare ori de detaşare, după caz.”

O altă noutate relevantă este modificarea adusă textului art. 56 din OUG nr. 194/2002, stabilind că „Străinilor intrați în România în scopul încadrării în muncă li se prelungește dreptul de ședere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, încheiat în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea pe teritoriul României sau după caz de la obținerea noului aviz de angajare, înregistrat în registrul general de evidență a salariaților, din care rezultă că salariul este cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificați, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puțin câștigul salarial mediu brut”.

Guvernul a adoptat modificări și în privința OUG nr. 25/2014. Astfel, art. 3^1 prevede că „Angajatorul are obligaţia de a încheia contractul individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea străinului pe teritoriul României ori, după caz, de la obţinerea noului aviz de angajare, în cazul vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel