Data publicării:

Strategii pentru a evita epuizarea la locul de muncă. Burnout-ul, un fenomen tot mai răspândit în România

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Te simți epuizat la muncă? Burnout -ul este o problemă serioasă care afectează sănătatea fizică și mentală.

Articolul de față prezintă informații despre identificarea burnout-ului și câțiva pași pentru a-l combate, pornind de la informațiile disponibile pe site-ul de specialitate al Mayo Clinic.

Ce este burnout-ul?

Burnout-ul este un tip de stres legat de locul de muncă. Acesta include epuizarea fizică sau emoțională, sentimentul de inutilitate, lipsă de putere și gol interior. Burnout-ul nu este o afecțiune medicală diagnosticată, însă unii experți consideră că poate fi asociat cu alte probleme, precum depresia. Important este că cele două afecțiuni necesită tratamente diferite.

Factori de risc pentru burnout

Anumite trăsături de personalitate te pot predispune la epuizare profesională. De asemenea, experiențele profesionale anterioare joacă un rol important. Astfel, doi angajați care se confruntă cu aceleași probleme la locul de muncă pot dezvolta burnout sau nu, în funcție de factorii personali.

Cauze posibile ale burnout-ului

Simptomele burnout-ului

Răspunde la următoarele întrebări pentru a vedea dacă te confrunți cu epuizare profesională:

Răspunsurile afirmative la aceste întrebări pot indica un sindrom de burnout. În astfel de cazuri, este recomandat să consulți un medic generalist sau un psihoterapeut.

Cum să lupți împotriva burnout-ului

Burnout-ul este adesea legat de factori din cadrul locului de muncă pe care nu îi poți controla. Totuși, există metode prin care poți gestiona modul în care reacționezi la stres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel