Aventuri în supermarket - ediția de Paști. Miracolul Învierii, între munți de mezeluri și goana după iepurași "de aur"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Câteva gânduri despre risipa de sărbători. Sau era... isteria?

Am fost în supermarket. Și-am văzut de toate. De la cozonaci și ouă gata vopsite până la adulți cu plăceri de copii și copii cu pretenții de adulți. Benzile curg, casele de marcat bipăie, POS-urile țiuie, cărucioarele scârțâie, la fel cum câteodată mi se pare că și... oamenii o fac. Să iei 100 de ouă ca să vopsești și să mănânci 10, să pui alte 10 prin cozonaci și prăjituri și să arunci restul... da, mi se pare că undeva, ceva scârțâie și se cere uns.

De ce ne-om înghesui la cumpărat 7.000 de cozonaci și 10.000 de ouă... nu știu, Că doar n-o fi Paștele despre pască, drob și stufat de spanac! Când văd coșuri pline cu de toate, de parcă aș avea la rând, înaintea mea, numai patroni de buticuri care-și refac stocul (dar nu am!), simt că amețesc.

Despre ce-o mai fi Paștele? Despre Iisus sau despre iepurași?

Febra iepurașilor cu presupuși bani în interior pare că a cuprins pe toată lumea. Am văzut oameni în toată firea care luau iepurașii de la un cunoscut brand de ciocoalată la rând, îi zgâlția lângă ureche - poate, poate se aude ceva - și apoi îi punea la loc. Și asta pentru că au văzut ei pe TikTok ca-s plini cu euro!

@gabrielmanaila85 #iepurasuldepaste #foryou #foryoupage #trending #50€#@Nicoleta Manaila ♬ ma cac - Meanwhile In România

@tarasgheorghe1 #CapCut #iepurasi #ciocolate gheorghe#taras#bani#ciocolateiepurasi##montage ♬ sunet original - Taras Gheorghe

Mi-a atras atenția deunăzi, în mod deosebit, un tată, domn bine, pe care l-am văzut cum a înșfăcat cu nervi punga de chipsuri a copilului din coș, a pus-o înapoi în raft și i-a zis celui mic: "Lasă, tată, chipsurile, că nu ne mai rămâne de iepuraș norocos!" Parcă ar fi fost orbit de dorința de câștig. În altă zi, un alt tătic pe lângă mine: "De care a zis mă-ta să luăm? Ăsta cu fundă roșie sau verde? Ia sun-o!" Tot despre iepurașii de ciocolată despre care se crede că ar avea bancnote de 50 de euro în interior era vorba.

În rest, coșuri pline ochi cu făină, zahăr și carne. De parcă vine o nouă pandemie, nu sfânta zi de Paști. Ce-am pățit? Unde ni-s mințile? Goana după bani nemunciți și câștiguri spectaculoase începe să ne transforme și pe noi în "figurine". Unde mai pui că și goale, așa cum sunt toți iepurașii și toate ouăle și toți Moș Crăciunii de ciocolată. Goale. Seci. Pline cu nimic.

Uităm ce sărbătorim? Au ajuns salamul și telemeaua chintesența celei mai mari sărbători creștine? Ne punem să măsurăm dragostea lui Dumnezeu în cât de mari și de cărnoase sunt măslinele, cât de albe și fără pete sunt ouăle, cât de sărată e brânza ori cât de scump e vinul? La Cruce cine se mai gândește dacă doar în cratițe și-n platouri ni-s mințile?

Vin Paștile. Vin veștile bune de la El. Veștile cu adevărat bune. Dar mai vin și salariile. Și pensiile. Și primele. Și-atunci banda se umple, stomacul la fel, iar inima se golește. Se face precum iepurașii aurii care aproape tot timpul, dacă nu mereu, n-au nimic înăuntru.

Potrivit Știrile PROTV, totul este o mare păcăleală. Comercianții dau asigurări că niciun iepuraș din ciocolată nu conține premii în bani. TikTok-ul e plin de clipuri. Unii spun că ar avea bani, alții recunosc că i-au pus chiar ei acolo pentru a face farse. Eu nu știu dacă iepurașii din ciocolată care au isterizat România au cu-adevărat și premii în bani sau e doar "făcătură" pe internet. Dar știu sigur că alergăm după lucruri mici, poleite, aurite numai pe dinafară, care îndulcesc doar pe moment și, la final, ce să vezi - se și topesc. 

Că bine zice Doru Octavian Dumitru: "E în firea multora să exagereze cu lungimea, dar cu nesațul unora să nu te pui. Oare nu a fost din totdeauna așa? Siguranța ne este dată de cât de mult putem să acumulăm și să ne îmbuibăm. Dacă ai astfel de nevoi oare cine are dreptul să te judece?"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel