O stradă dintr-o stațiune montană din România s-a prăbușit. Blocurile, în pericol. "Surparea continuă, se extinde". UPDATE: Oameni evacuați, perimetrul de siguranţă extins - Foto / Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Caătură video Facebook Catalin Dinulescu
Foto: Caătură video Facebook Catalin Dinulescu
O stradă dintr-o stațiune montană s-a prăbușit.

UPDATE 3: Perimetrul de siguranţă a fost mărit. S-au pus la dispoziție spaţii pentru cazarea persoanele evacuate. Printre imobilele evacuate este și postul de poliție.

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a zis, joi seara, pentru Agerpres, faptul că au fost evacuați 42 de oameni, care au mers la rude, cu excepţia unei sigure familii. Printr-o hotărâre a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Slănic, primăria a cerut agenţilor comerciali care au unităţi de cazare în acea zonă să îi sprijine pe cei afectați.

Conform datelor publicate pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în urma evaluării preliminare făcute de experţii cooptaţi în soluționarea acestei situaţii, au fost luate mai multe măsuri preventive.

Prin urmare, perimetrul de siguranţă a fost extins, prin evacuarea unei scări de bloc a unei clădiri din vecinătate, a postului de poliţie, dar şi a unui operator economic. De asemenea, traficul, atât cel rutier, cât şi cel pietonal, a fost  interzis în totalitate, în zona acestui perimetru, conform sursei citate.

Totodată, zilnic vor fi făcute măsurători de specialitate cu scopul de a se determina dacă terenul continuă să se deplaseze. Vor fi iniţiate demersuri pentru efectuarea expertizei de specialitate pentru a stabili cauza exactă care a dus la tasarea terenului, notează DSU.

De asemenea, situaţia este în permanenţă monitorizată la nivel central, iar echipaje operative ale IGSU, Poliţiei Române şi ale Jandarmeriei Române sunt la faţa locului cu scopul de a gestiona optim situaţia, menţionează DSU.

UPDATE 2:

A fost evacuat şi sediul Poliţiei Slănic Prahova, aflat în aria de risc. Angajații au mutat dosarele, dar şi mobilierul, transmite Antena 3 CNN. Experții geologi și experții în construcții de la Inspectoratul de Urgență au fost aduși în zonă cu un elicopter Black Hawk.

UPDATE 1:

Se ia în calcul evacuarea mai multor persoane din cauza prăbușirii străzii. Raed Arafat a trimis la fața locului mai multe echipaje ale Departamentului pentru Situații de Urgență.

"Având în vedere situația de urgență produsă în localitatea Slănic din județul Prahova, generată de tasarea terenului, urmată de formarea unui crater cu adâncimea de aproximativ 2 m pe o suprafață de peste 60 de mp, la nivelul MAI a avut loc o analiză prin care secretarul de stat, șef al DSU, dr. Raed Arafat, a dispus trimiterea la fața locului a unei echipe formată din personal DSU și IGSU, urmând ca aceasta să fie completată în cel mai scurt timp cu specialiști în domeniul construcțiilor și minieri.

Totodată, a fost dispusă și măsura evacuării persoanelor aflate în proximitatea sau în zona afectată până la efectuarea tuturor verificărilor de către specialiștii în domeniu. Misiunea este în dinamică. Vom reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp posibil", transmite DSU.

Știrea inițială:

O stradă din Slănic s-a prăbușit. Surparea ar continua și ar amenința în aceste momente să ajungă și la blocurile din apropiere. Pe rețelele de socializare circulă mai multe imagini cu drumul părbușit. Ar fi vorba despre strada 23 August din stațiunea montană Slănic.

După cele întâmplate, strada a fost închisă complet circulației, iar autoritățile locale au anunțat Prefectura Prahova și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. 

Potrivit primarul orașului Slănic, Costea Daneluș, la 40 - 60 de metri distanță sunt blocuri de locuit și principala îngrijorarea a autorităților acum este să nu cumva afectate și acestea.

„Nu ne putem da seama de suprafața afectată, nu știm ce este dedesubt. Din câte vedem, a fost vorba despre o cavernă. Circulația a fost oprită pe str. 23 August, așteptăm intervenția autorităților competente. Surparea continuă, se extinde, apar noi crăpături”, a spus acesta pentru telegrama.ro.

.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel