Negocierile pentru guvernare, în IMPAS. Bulai: "Aici se dă adevărata luptă"
Negocierile dintre PNL şi USR-PLUS par să se fi blocat pentru moment, iar din această cauză preşedintele a anunţat că nu poate propune o nominalizare de premier.
Sociologul Alfred Bulai a explicat, pentru DC NEWS, unde se dă adevărata luptă în negocierile dintre partide pentru formarea unei coaliţii de guvernare.
"Adevărata bătălie nu e pentru postul de premier. Pe de o parte, vorbim de un premier de sacrificiu, iar pe de altă parte nici Orban şi nici Barna nu au şanse să obţină acest post. Adevărata bătălie e pentru Camera Deputaţilor, pentru şefia Camerei. Pentru că din Parlament se fac jocurile. Ca urmare, Orban nu poate ceda, pentru că dacă cedează devine irelevant. Pe de altă parte, şi Dan Barna vrea să rămână important în partid.
În Parlament, jocurile se vor tranşa pe 22, 23 decembrie, dar asta nu înseamnă că şi postul de premier va fi jucat atunci. Orice variantă e posibilă în Parlament, în funcţie de negocierile dintre partide. Am putea avea chiar şi un preşedinte al Camerei de la PSD, dacă PNL şi PSD se înţeleg, în ciuda declaraţiilor făcute de Ludovic Orban ", a transmis Alfred Bulai.
Ciucă, favorit la postul de premier. "Ori din prima, ori în două etape"
"Funcţia de premier se joacă în continuare, dacă negocierile trenează şi nu se ajunge la un compromis. Iohannis îl propune pe Cîţu, pică în Parlament, şi atunci oricine va fi propus al doilea, nu poate să nu treacă, că s-ar deschide drumul spre anticipate. Parlamentarii tocmai au venit pe funcţie şi nu vor să intre iar în alegeri. Ar rămâne şi un premier interimar, e criză, ţara cere un premier plin, ca să dea OUG-uri.
A doua variantă, dacă prima nu trece de Parlament, e Ciucă. Mesajul preşedintelui a fost clar când l-a pus premier interimar. Dacă Orban nu reuşeşte să negocieze cu toate partidele o soluţie prin care să se opună preşedintelui, atunci Nicolae Ciucă va fi premier, fie din prima, fie din două etape. Soluţia, însă, nu poate să o găsească Orban decât prin negociere cu PSD. Pe ceilalţi ar trebui să îi armonizeze şi să facă o majoritate fragilă, e o construcţie destul de complicată fără sprijinul PSD.
În fond, ideea este că negocierile s-au blocat în două persoane, Orban şi Barna, deşi lozincile erau că se va discuta pe programe. Formularea de cereri inacceptabile duce clar la ideea că nu vrei să îţi iasă negocierea. Pretenţia de a da preşedinţia Camerei, pe care o scoate USR, e ca pretenţia lui Tăriceanu din 2008, când era al treilea partid şi condiționa alianța cu PDL-ul de șefia guvernului. Adică, el cu 20 la sută, să fie premier, în condițiile în care PDL avea 35 la sută. Orban, însă, are zeci de ani de experienţă politică. Acum, contează ce negocieri vor fi făcute în subteran.", a mai spus sociologul.
VEZI ŞI Ciolacu: REȚINEȚI ce spun în seara ASTA! PIERDE șefia... de aici BĂTAIA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News