Ursul a dat iama în gospodăria lui Adrian Năstase. Prima reacție a fostului premier / foto în articol
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Urșii au ajuns în localitatea Cornu din județul Prahova.

Peripețiile carnivorelor în sudul României, după ce au ajuns la marginea Bucureștiului și în județul Giurgiu, par să nu se oprească. Mai mulți urși au dat iama în această perioadă în gospodăriile din localitatea Prahoveană Cornu, acolo unde locuiește și fostul premier al țării, Adrian Năstase.

Mai mult, animalele i-au mâncat 27 de găini unui vecin al acestuia. 

Fostul premier a avut o intervenție telefonică la Antena 3 CNN, unde a comentat imaginile apărute și a propus soluții pentru proliferarea urșilor în sudul țării, cel mai probabil din cauza distrugerii habitatelor prin defrișări și a reproducerii excesive a acestora.

„În zona în care locuiesc eu au mai venit de-a lungul timpul și mistreți, și urși, dar în ultima vreme este clar că populația de urși s-a mărit considerabil și a început să umble în zone colinare în care până acum nu ajungeau. Este clar că populația de urși a crescut foarte mult.

Ideea de a suna la 112 și să crezi că ursul așteaptă până vin autoritățile nu este în regulă. Pe vecinul meu, care a sunat la 112 după ce ursul i-a mâncat 27 de găini, l-au pus în legătură cu cei de la Jandarmerie, iar cei de acolo i-au spus să sune atunci când vor veni urșii înapoi. Probabil - am înțeles eu - ar trebui să stea de vorbă cu urșii, să-i roage să aștepte ca să vină jandarmii și să se facă acea comisie. Urșii au venit în patru nopți la rând. La noi au trecut doar prin curte și câinii i-au alungat“, a precizat Adrian Năstase.

Propunerea fostului premier

„După părerea mea, în momentul de față, singura formulă pe care o folosesc cei care sunt atacați de urși este să ceară daune materiale, ori asta înseamnă acțiune civilă. Eu cred că trebuie, în cazul în care vor fi făcute accidente, făcută plângere penală împotriva ministrului Mediului.

Ministrul mediului, Apelor și Pădurilor este sub presiunea unor ONG-uri și a unor asociații cu patru lăbuțe, dar el răspunde în primul rând de viața concetățenilor săi. Noi ne transformăm în momentul de față într-un fel de grădină zoologică a Europei, dar stăm și ascultăm tot felul de sfaturi de la tot felul de nepricepuți și așa am ajuns de la 7.000 de urși la 10.000 de urși.

Problema nu este cu găinile vecinului meu, ci problema este că acești urși se puteau întâlni cu copiii.“, a mai precizat Adrian Năstase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel