Maior, despre protestele anti-Chevron: Activism cu tendință de radicalizare. Mi se pare extrem de grav
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
George Maior
George Maior

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, subliniază că este foarte important pentru România să-și reducă dependența energetică și pledează pentru o strategie operațională în ceea ce privește resursele țării. Maior remarcă la unele manifestații anti-explorare, atât a gazelor de șist cât și a resurselor convenționale, o tendință de radicalizare, punctând că activismul nu este dăunător atâta timp cât nu se transformă în anarhism.

[caption id="attachment_289035" align="alignleft" width="640"] Foto: Studio Digi24[/caption]

”Din păcate, există un activism care are o tendință de radicalizare clară în ceea ce privește nu doar gazele de șist și compania Chevron, ci chiar intenția unor companii de explorare pe zona convențională. S-au petrecut câteva cazuri în zona Sibiului, în alte câteva zone din Moldova, inclusiv vis-a-vis de simple explorări pentru a vedea, până la urmă, ce există în subsolul țării, ceea ce mie mi se pare extrem de grav. Putem vorbi despre afectarea unor interese economice și strategice ale României. Repet, revin la aplicarea legii: dacă există licențe, dacă există cadru legal el trebuie implementat”, a declarat George Maior, joi, la B1 Tv.

Șeful SRI spune că autoritățile au acționat corespunzător până acum, iar ”dacă există licențe, acelea să fie puse în practică și cred că statul, nu doar SRI, MAI, Justiția să-și facă datoria”. Maior a subliniat că legea trebuie respectată.

Faptul că Rusia își apără interesele strategice este o manevră previzibilă, crede George Maior.

”Important e să existe infrastructura de transport a resurselor și o strategie operațională. Strategia este în curs de elaborare la nivelul unui grup interministerial, cred că ar trebui să existe și o discuție în CSAT. Noi gestionăm ca serviciu la nivel NATO grupul de lucru privind securitatea energetică, ceea ce este extrem de important pentru România. La început, independența energetică era puțin înțeleasă în sens operațional, de anumite state, acum a devenit un concept esențial la nivel NATO”, a mai spus directorul SRI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel