Încă un oficial rus, înlăturat de Putin. Fostul ministru adjunct al apărării, arestat pentru corupție
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Dmitri Bulgakov, un fost oficial rus de rang înalt din domeniul apărării a fost arestat și acuzat de corupție, observatorii externi acuzând o nouă acțiune de "epurare" a președintelui Vladimir Putin.

Un fost oficial rus de rang înalt din domeniul apărării a fost arestat și acuzat de corupție. Este cel mai recent incident de profil înalt în cadrul unei "epurări: în curs de desfășurare ce are loc în structurile militare de la Moscova.

Dmitri Bulgakov, care a fost ministru adjunct al apărării responsabil cu logistica militară timp de aproape 15 ani, până când a fost demis în septembrie 2022, a fost reținut vineri de serviciul de securitate FSB și plasat în celebra închisoare Lefortovo din Moscova.

El a fost învinovățit pe scară largă pentru eșecurile logistice ale armatei ruse în primele luni ale invaziei Kremlinului în Ucraina, care au lăsat trupele cu provizii extrem de puține și au blocat avansurile Moscovei. Demiterea sa a avut loc la scurt timp după ce Kievul a realizat câștiguri teritoriale rapide în timpul unei contraofensive în regiunea Harkov din nord-est, susține ABC News.

Bulgakov, care a primit mai multe premii militare și civile de top, inclusiv premiul de Erou al Rusiei, cea mai înaltă distincție a țării, a fost unul dintre cei mai longevivi oficiali din domeniul apărării.

Agenția de știri de stat RIA a citat FSB afirmând că a fost demarată o anchetă pentru a stabili faptele legate de presupusele "activități ilegale" ale lui Bulgakov. Agenția a precizat că acesta a fost trimis la un centru de detenție provizorie din Moscova, punctează Reuters.

Cea mai importantă represiune din ultimele decenii în Ministerul Apărării

Înlăturarea a început la 23 aprilie cu arestarea șocantă a lui Timur Ivanov, un alt ministru adjunct al apărării cu vechime. Apoi, în decurs de câteva săptămâni, alți patru înalți funcționari din domeniul apărării au fost arestați sub acuzații de corupție, marcând cea mai importantă represiune din ultimele decenii în Ministerul Apărării.

În acest proces, Vladimir Putin l-a demis și pe ministrul său de lungă durată al apărării, Serghei Șoigu, înlocuindu-l cu economistul tehnocrat Andrei Belousov.

Această reorganizare este considerată de observatori drept o încercare a lui Putin de a reduce corupția din Ministerul Apărării și de a raționaliza producția militară pentru un război lung împotriva Ucrainei, care ar putea fi decis în mare măsură de producția industrială.

Arestările evidențiază, de asemenea, influența crescândă a FSB, care este în mare parte responsabil pentru evoluțiile recente.

Moscova a minimalizat anterior sugestiile privind o represiune în cadrul Ministerului Apărării. "Lupta împotriva corupției este o muncă consecventă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor în luna mai. "Nu este o campanie, este o muncă în continuă desfășurare", a mai spus acesta, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel