A început ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Rețeaua franceză de trenuri de mare viteză, vizată de un sabotaj coordonat
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
S-a dat startul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Vineri seara a început ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Ceremonia a început cu un clip video care îl prezintă pe fostul mare fotbalist francez Zinedine Zidane purtând torţa olimpică prin capitala Franţei.

În prezenţa preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, şi a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, defilarea delegaţiilor pe Sena a început cu o ambarcaţiune care transporta echipa Greciei, urmată de alta purtând echipa refugiaţilor.
Foto: Agerpres

Prima secţiune a spectacolului se numeşte ”Enchanté”, formulă de bun venit în franceză, urmând să fie în total 12 astfel de tablouri, care vor evoca istoria, cultura, gastronomia sau spiritul francez, potrivit regizorului ceremoniei, Thomas Jolly.

Showul continuă cu Lady Gaga intrepretând în franceză o melodie clasică ”Mon truc en plume”, de Zizi Jeanmaire.

În total circa 6.800 de sportivi din cele 206 comitete olimpice naţionale vor traversa cei 6 km pe Sena, de la Pont d'Austerlitz până la Trocadero, la bordul a 85 de vase, în faţa a 320.000 de spectatori, pe o vreme închisă, conform Agerpres.

Foto: Agerpres

Rețeaua franceză de trenuri de mare viteză, vizată de o serie de atacuri

Sabotori au atacat rețeaua franceză de trenuri de mare viteză TGV într-o serie de atacuri care au avut loc înainte de ivirea zorilor în întreaga țară, provocând haos în călătorii și expunând lacunele de securitate înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, transmite Reuters.

Sabotajul coordonat a avut loc în timp ce Franța a organizat o operațiune de securitate masivă, implicând zeci de mii de polițiști și soldați pentru a proteja capitala pentru extravaganța sportivă, absorbind resurse de securitate din întreaga țară.

SNCF, operatorul feroviar de stat, a declarat că vandalii au deteriorat substații de semnal și cabluri de-a lungul liniilor care leagă Parisul de orașe precum Lille în nord, Bordeaux în vest și Strasbourg în est. Un alt atac asupra liniei Paris-Marseille a fost dejucat.

Foto: Agerpres

Nu a existat nicio revendicare imediată a atacurilor asupra rețelei feroviare de mare viteză, care este o sursă de mândrie națională pentru mulți francezi. Două surse din domeniul securității au declarat că modul de operare a făcut ca suspiciunile inițiale să se îndrepte către militanți de stânga sau activiști de mediu, dar au afirmat că nu există încă nicio dovadă.

Parchetul din Paris a declarat că ancheta va fi supervizată de biroul de crimă organizată, iar Direcția antiteroristă (SDAT), o ramură a poliției judiciare care monitorizează de obicei grupurile de extremă-stânga, de extremă-dreapta și de mediu radicale, va coordona investigațiile.

Prim-ministrul Gabriel Attal a refuzat să speculeze cu privire la posibilitatea ca astfel de grupuri să fie în spatele sabotajului.

Ceea ce știm, ceea ce vedem, este că această operațiune a fost pregătită, coordonată, că au fost vizate centre nervoase, ceea ce arată o anumită cunoaștere a rețelei pentru a ști unde să lovească”, a spus el.

Foto: Agerpres

Sentiment de îngrijorare

Atacurile coordonate asupra rețelei feroviare au alimentat un sentiment de îngrijorare înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vineri seară din inima Parisului. Operațiunile la aeroportul Basel-Mulhouse de la granița Franței cu Elveția au fost suspendate pentru scurt timp din cauza unei alerte cu bombă.

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a declarat că are deplină încredere în autoritățile franceze. „Nu am motive de îngrijorare”, a declarat el reporterilor la Satul Olimpic.

Franța a desfășurat 45.000 de polițiști, 10.000 de soldați și 2.000 de agenți de securitate privați pentru a asigura securitatea ceremoniei, cu lunetiști pe acoperișuri și drone în aer. Dar în timp ce capitala este închisă, securitatea în alte părți ale țării este mai redusă.

Foto: Agerpres

Atacurile au afectat instalațiile de semnalizare de pe liniile de mare viteză Atlantic, Nord și Est cu incendii declanșate de dispozitive explozive, a declarat SNCF.

Traficul va fi reluat normal pe linia estică începând de sâmbătă dimineață, a declarat operatorul feroviar, în timp ce trenurile care se îndreaptă spre nord-vest, spre Bretania și sud-est ar trebui să circule mai aproape de program până sâmbătă. Pe rutele nordice, 80% din trenurile de mare viteză circulau cu întârzieri de una până la două ore, a precizat operatorul.

Serviciile de mare viteză ale Eurostar care leagă Londra de Paris au fost forțate să circule pe linii mai lente, în timp ce Deutsche Bahn din Germania a avertizat cu privire la perturbarea serviciilor pe distanțe lungi.

”Este un dezastru”

La Gare de L'Est, Xavier Hiegel, în vârstă de 39 de ani, a declarat că încerca să ajungă acasă pentru weekend și că nu-i venea să creadă că oamenii vor să facă rău Jocurilor Olimpice.

Jocurile aduc locuri de muncă, așa că acest lucru este cu adevărat un nonsens. Sper că persoanele responsabile vor fi găsite și pedepsite”, a spus el.

Șeful SNCF, Jean-Pierre Farandou, a declarat că aproximativ 800000 de clienți au fost afectați înainte de un weekend aglomerat pentru turiștii francezi. Mii de membri ai personalului feroviar au fost mobilizați pentru repararea pagubelor.

Foto: Agerpres

Acest atac nu este o coincidență, este un efort de a destabiliza Franța”, a declarat reporterilor Valerie Pecresse, președintele regiunii Paris.

Atacurile vor îngreuna situația persoanelor care călătoresc la Paris pentru evenimentele olimpice.

Este un dezastru. Astăzi este deschiderea Jocurilor Olimpice, un eveniment uriaș care trebuia să fie magnific, iar acest lucru le strică bucuria oamenilor”, a declarat parizianca Brigitte Dupont.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel