Kraken, nouă variantă de COVID care provoacă îngrijorare. Este cea mai contagioasă de până acum
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Kraken, nouă variantă de COVID care provoacă îngrijorare. Este cea mai contagioasă de până acum / Foto: Pixabay, de mariohagen
Kraken, nouă variantă de COVID care provoacă îngrijorare. Este cea mai contagioasă de până acum / Foto: Pixabay, de mariohagen
O nouă variantă de COVID provoacă îngrijorare, avertizează OMS.

O nouă tulpină de Covid supranumită "Kraken" este "cea mai transmisibilă subvariantă care a fost detectată până acum", potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, scrie Daily Mail. Cea mai recentă subvariantă se răspândește deja în SUA, unde se crede că se află în spatele a aproximativ 70% din noile infecții din zonele cele mai afectate.

Acum, Kraken a început să se extindă și în Marea Britanie, indicând că are un avantaj major de creștere față de tulpinile rivale. Totuși, din fericire, Kraken, numită și XBB.1.5 pare a fi la fel de blândă ca și Omicron și variantele sale.

Preocuparea cu privire la XBB.1.5 se bazează în mare parte pe modul în care crește în prezent în SUA, dar a fost deja observată și în Marea Britanie și în alte țări de pe glob.

Preocupările OMS



Dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid, a declarat într-o conferință de presă miercuri: "Suntem îngrijorați de avantajul său de creștere, în special în unele țări din Europa și din SUA... în special în partea de nord-est a Statelor Unite, unde XBB.1.5 a înlocuit rapid alte variante circulante. Preocuparea noastră este cât de transmisibil este... și cu cât acest virus circulă mai mult, cu atât va avea mai multe oportunități de a se schimba".

Statisticile de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA au arătat că tulpina se află în spatele 1 41% dintre cazurile Covid din America.

Între timp, în Marea Britanie, datele de la GISAID și CoVariants.org sugerează că XBB.1.5 a fost responsabil pentru puțin sub 8% din cazuri în cele două săptămâni până la 2 ianuarie.

Dar cele mai recente cifre de la Institutul Sanger, unul dintre cele mai mari centre de supraveghere Covid din Marea Britanie, sugerează că XBB.1.5 este cauza infectării cu Covid la aproape jumătate dintre toate persoanele bolnave din regiunile cele mai afectate ale țării. Astfel, cercetările Institutului Sanger arată că 50% din cazurile din Wirral săptămâna trecută au fost cauzate de varianta Kraken.

Un apel de trezire

Experții sunt îngrijorați că o creștere rapidă a infectărilor cu XBB.1.5 ar putea fi cauzată de mutații care ajută această variantă să infecteze mai bine oamenii și să evite protecția împotriva vaccinării și a infecțiilor anterioare.

Profesorul Lawrence Young, virolog la Universitatea Warwick, a declarat pentru MailOnline că apariția tulpinii este un "apel de trezire" și ar putea exacerba criza din Marea Britanie.

El a spus: "Varianta XBB.1.5 este extrem de infecțioasă și generează internări crescute în spitale în New York, în special în rândul vârstnicilor. Scăderea imunității,statul mai mult în interior din cauza vremii reci și lipsa altor măsuri de protecție, cum ar fi purtarea măștilor de față, contribuie, de asemenea, la această creștere a infecților în SUA".

XBB.1.5 a dobândit 14 noi mutații la proteinele spike ale virusului, în comparație cu tulpinile mai vechi, care par să-i fi oferit rezistență sporită la anticorpi. Aceasta înseamnă că persoanele care sunt vaccinate sau au avut o infecție anterioară sunt mai susceptibile la o infecție, deși nu neapărat și la forme grave ale bolii.

Dar ceea ce pare să sperie OMS este perspectiva ca XBB.1.5 să fie poarta de intrare către o variantă mai înfricoșătoare. Cu cât apar mai multe infecții, cu atât virusul are mai multe oportunități de a evolua.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel