Se împlinesc 175 de ani de la înființarea Pfizer, unul dintre cei mai importanți lideri globali pe piața farmaceutică
Compania Pfizer e în sărbătoare.
De-a lungul celor 175 de ani de existență, Pfizer s-a impus ca un lider global în domeniul farmaceutic, având o influență majoră asupra progresului medicinei. De la primele descoperiri din secolul al XIX-lea și până în prezent, compania a avut un impact profund asupra sănătății publice și tratamentelor medicale. Astăzi, peste 1,3 miliarde de persoane, adică a șasea parte din populația globului, beneficiază de terapiile inovatoare ale Pfizer.
Descoperiri medicale globale: un context mai larg
De la descoperirea penicilinei la descoperirile precum teoria germenilor bolilor de către Louis Pasteur și Robert Koch, anestezia introdusă de William T.G. Morton și antisepticele utilizate de Joseph Lister, a structurii ADN-ului descoperită de Watson, Crick și Franklin în 1953, până la tehnologia CRISPR-Cas9 pentru editarea genomică în 2012, fiecare deceniu a adus inovații care au schimbat modul în care înțelegem și tratăm bolile.
În acest context, o contribuție semnificativă a avut-o compania Pfizer: începând cu contribuția la producția de masă a penicilinei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Pfizer a salvat nenumărate vieți și a schimbat cursul tratamentelor pentru infecțiile bacteriene.
Această tradiție în inovație a continuat cu producerea tetraciclinei și a altor antibiotice, consolidând poziția Pfizer în linia întâi a luptei împotriva bolilor infecțioase.
Lupta împotriva cancerului – prevenție, detectare timpurie și tratament inovator
Începând cu secolul XXI, Pfizer și-a concentrat eforturile pe inovațiile în oncologie și terapiile pentru boli rare. Un exemplu notabil este dezvoltarea medicamentelor utilizate în tratamentul cancerului de sân metastatic, care le oferă pacientelor o nouă speranță și opțiuni de tratament mai eficiente. Cancerul reprezintă a doua cauză principală de deces în România, iar povara bolii este așteptată să crească semnificativ în următorii ani.
Privind în viitor, dar pornind de la lecțiile trecutului, specialiștii Pfizer lucrează constant pentru a îmbunătăți accesul la o îngrijire de calitate și tratamente inovatoare pentru pacienții oncologici din România, punând la dispoziție totodată inovații din marea rețea de cercetare și dezvoltare pe care Pfizer o deține la nivel global.
„Aproximativ 40% din toate investițiile în cercetare și dezvoltare la Pfizer sunt direcționate către oncologie. Astfel, avem un portofoliu robust și diversificat, cu peste 50 de programe în dezvoltare pentru peste 15 tipuri de cancer, printre care ovarian, sân, prostată, pulmonar, limfom Hodgkin și mai mult de 25 de molecule noi. Până în 2030, ne-am propus să dublăm numărul pacienților care au acces la terapiile noastre inovatoare împotriva cancerului”, subliniază Mirela Iordan, Country Manager Pfizer România.
Bolile rare – prioritate în inovație și cercetare pentru Pfizer
Pe lângă realizările din oncologie, Pfizer a fost pionier în dezvoltarea terapiilor pentru boli rare, precum medicamente pentru tratarea durerii neuropatice și a fibromialgiei sau cel care a adus îmbunătățiri semnificative în tratamentul artritei reumatoide și a altor boli inflamatorii.
În prezent, aproximativ 10.000 de boli rare au fost identificate în întreaga lume, care afectează estimativ 400 de milioane de oameni la nivel global. Iar acest număr continuă să crească. Din păcate, doar 5% dintre bolile rare beneficiază în prezent de un tratament disponibil, ceea ce subliniază necesitatea de a găsi noi abordări pentru îngrijirea acestora, o preocupare centrală pentru Pfizer.
În prezent, una dintre preocupările centrale ale Pfizer este de a dezvolta tratamente inovatoare în domenii terapeutice precum: hematologie, neurologie, amiloidoză, pneumologie, endocrinologie și nefrologie. Având în vedere că majoritatea bolilor rare au o bază genetică, accentul principal este pe dezvoltarea și îmbunătățirea capacităților în terapia genetică, care are potențialul de a aduce îmbunătățiri semnificative în viețile oamenilor care suferă de boli rare.
Despre Pfizer în România
În România, compania este prezentă de peste trei decenii, perioadă în care și-a dedicat activitatea îmbunătățirii sănătății și bunăstării a milioane de români prin tratarea și prevenirea unei game largi de boli, de la cancer și afecțiuni cardiovasculare la boli infecțioase și rare. Totodată, Pfizer România a fost un pionier în implementarea soluțiilor și platformelor digitale, precum PfizerPro, care au îmbunătățit considerabil îngrijirea și accesul pacienților la servicii medicale. Prin echipa sa de specialiști români în medicină, biochimie, boli rare, genetică, oncologie, compania și-a adus contribuția în România prin inovații medicale, colaborări strategice și responsabilitate socială, devenind un partener de încredere în cadrul sistemului de sănătate românesc.
"Pfizer România și-a demonstrat angajamentul față de responsabilitatea socială prin investiții în diverse inițiative și proiecte menite să îmbunătățească calitatea vieții, educația și mediul comunităților în care activează în parteneriat cu ONG-uri precum World Vision România sau Fundația Renașterea.
La 175 de ani de la înființare, Pfizer continuă să fie un pionier în domeniul farmaceutic, cu un angajament constant față de inovație și excelență. Concentrarea pe oncologie și terapiile pentru boli rare subliniază misiunea companiei de a îmbunătăți și prelungi viețile pacienților din întreaga lume, reafirmând credința că timpul înseamnă viață și fiecare zi contează" se arată într-un comunicat oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News