Data actualizării:
Data publicării:

Ce se ascunde în spatele rezultatelor de la alegerile din Franța. Ionuț Vulpescu: Planul stângii unite nu e un compromis

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres / Jean-Luc Melenchon
Foto: Agerpres / Jean-Luc Melenchon
Deputatul Ionuț Vulpescu, realizator al podcast-ului ”Avangarda”, a transmis un mesaj cu privire la alegerile din Franța.

În urma alegerilor anticipate din Franța, Noul Front Popular (NFP), alianță de stânga, a obținut o victorie semnificativă. Alianța a primit peste șapte milioane de voturi (7.005.512), reprezentând 25,68% dintre voturile exprimate.

Vezi toate rezultatele aici: Rezultatele finale în Franța. Extrema dreaptă a obținut cele mai multe voturi, dar a ieșit pe locul al treilea

Ionuț Vulpescu a scris pe Facebook un mesaj cu privire la rezultatele alegerilor din Franța.

„Orfanii stângii franceze s-au unit ieri din teamă pentru libertatea lor, din nostalgie pentru egalitatea claselor sociale și din fraternitate cu toți cei care mai au instinctul supraviețuirii când Republica e la ananghie. Nu discutăm acum despre tradiția socialistă a Franței, care a fost de multe ori zodia ei norocoasă. Dar merită să discutăm despre artileria politică și diplomatică pe care Republica a aruncat-o în lupta împotriva extremismului de dreapta.

”Niciodată dreapta extremă nu a fost mai virulentă și mai contaminatoare”

 

Hollande candidează pentru Noul Front Popular, activând scenariul stării de excepție: niciodată dreapta extremă nu a fost mai virulentă și mai contaminatoare, deci nimeni nu trebuie să perceapă demersul lui exotic de a se întoarce, după anii petrecuți la Élysée, pe listele parlamentare, ca pe un gest ridicol, ci ca pe unul disperat, pentru timpuri tulburi. În aceeași zi, Lionel Jospin explică noua 'le monde politique', în care flancul stâng trebuie să devină digul care sparge valul spumos al dreptei excentrice, și la câteva ceasuri distanță Sarkozy face apel la unificarea stângii pentru ca electoratul să nu refuleze furia în voturi negative.

Când s-au strâns ultima dată foști lideri ai Republicii să salveze contractul social bazat pe echitate, pe solidaritate națională, pe respect pentru ființa umană, independent de rădăcinile ei etnice, religioase sau de apartenența de clasă? Istoria e dialectică și ne arată că singura care a putut învinge extrema dreapta vreodată a fost stânga, deși rănită, deși neomogenă, deși fragmentată ideologic, cu radicalismele ei. Liberation titrează azi ceva ce am zis de mulți ani: 'Inima e la stânga'. Numai că azi, și Franței i-a venit inima la loc. Cu aritmii, cu tensiuni, cu sincope, cu riscul de a fi privită o frână pentru extrema dreaptă, dar nu o pedală de accelerație convingătoare pentru progresul social. Votul din seara aceasta este și rezultatul autorității morale și instituționale a influencerilor politici care nu se fac, ci se nasc.

Stânga pentru ordine constituțională

 

Foști președinți, premieri, oameni politici, care au totuși de apărat ceea ce ar scoate puțini oameni din case, dacă am schimba harta: o Republică. În mai 68, dictonul 'fiți realiști, cereți imposibilul', scria istorie; jumătate de secol mai târziu, mai marii Franței cer ceva ce pare ireal, și totuși posibil: stânga legitimă, care e vulnerabilă, așa cum recunoaște Hollande, dar e cea mai bună lume posibilă, pentru o ordine constituțională, pentru o Franța pro-europeană, pentru o societate în care responsabilitatea e a unei majorități de stânga, care nu vrea să ducă dreapta virulentă în extrema dialogului politic, acolo unde îi e locul, ci în poziția unei minorități. Reducerea radicalismului la o minoritate e un plan mult mai rațional și fezabil decât înfrângerea lui, care poate stârni reacții la fel de distructive și de violente.

Mbappe vs. Le Pen

 

Planul stângii unite nu e un compromis, ci un calcul politic frivol. Faptul că istoric dreapta extremă atinge cel mai mare scor astăzi, și totuși, stânga unită păstrează inima pasională a Franței într-un corp politic funcțional e cel mai bun scenariu, candid și optimist, cum ar fi zis Voltaire, la care putem spera. Din bătălia ideilor, din combat-urile publice, din formulele mici ale marii Renașteri, rămâne schimbul de replici dintre Mbappe, eroul albaștrilor extremei stângi pe terenul de fotbal, și Le Pen, eroina albaștrilor extremei drepte pe terenul radicalismului politic. Mbappe invită la vot conștient și responsabil, Le Pen replică dizgrația francezilor față de influencerii care le spun cum să își trăiască viața.

Din acest meci social, câștigă Mbappe, deja o legendă a naționalei Franței, născut dintr-o mamă algeriană și un tată camerunez, în fața naționalistei (umblă le rumeur, rasistei) Le Pen. 1-0 pentru fotbal, 1-0 pentru albastrul corect și nobil din inima roșie și stângă a Franței. Allez les Bleus! Un dicton care acoperă, zilele astea, stadioanele din Germania și urnele de vot din Franța, și care unește palatele puterii, din toate timpurile. Trăiască Republica, stânga a supraviețuit... asta nu înseamnă, vorba sapiențialului Edgar Morin, la 103 ani proaspăt împliniți, că nu ne trebuie o nouă cale...”, a scris Vulpescu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel