Data actualizării:
Data publicării:

e-TVA ”ne căpiază de cap”! Burcea, ANAT: În Germania a durat 3 ani e-Factura, noi vrem să o facem în 6 luni

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Noile sisteme gândite de Marcel Boloș ar fi bune, dar pe repede-nainte și tot pe spatele celor care oricum plăteau, spune președintele ANAT. 

”Vorba unui coleg Aș da foc la Ministerul de Finanțe pentru e-TVA. Ne cam căpiază de cap. Pe 5 primești un antedecont de la ANAF. Noi avem șapte moduri de a calcula TVA-ul la comision. 100%, acel predecont de la ANAF va veni greșit. Atunci, trebuie să avem un om la firmă care să stea să vadă toate predeconturile venite de la ANAF. Să nu se înțeleagă că eu spun că e rău ce se întâmplă, se întâmplă foarte repede. În Germania a durat 3 ani e-Factura, noi vrem să o facem în 6 luni. E corect, dar știți ce se întâmplă... tot în proștii care plătesc TVA. Nu zic că nu are dreptate dl. Boloș, dar mai întâi lăsați-ne să băgăm e-Factura, că abia la 1 ianuarie am băgat-o. Mai lăsați-ne doi ani să o implementăm calumea. Nu toată lumea în țară e la curent cu implementarea e-Factura. După mine, n-aș fi băgat e-TVA la agențiile de turism, pentru că nu colectează statul român mai mult de 40 de mil. de euro, sumele sunt mici. Asta e, trebuie să le facem. Eu mă bucur că-n sfârșit sistemul de fiscalitate s-a centralizat. Dar ar trebui atacați cei care nu declară nimic. Noi, care plătim, avem e-Factura, e-TVA...” a spus Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, în emisiunea "Totul despre bani".

Youtube video image

Ce anunța ministrul Boloș despre e-TVA

Marcel Boloș susține că e-TVA este o inovație care va schimba interacțiunea cu ANAF și cu Ministerul de Finanțe. 

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a anunțat ”pasul următor”, respectiv decontul TVA precompletat. e-Factura a dat peste cap contabilii și afacerile din România. Acum, urmează e-TVA. 

”Digitalizarea fiscală se întâmplă. Cu toate că e un drum cu multe obstacole, iată că România trece de la eternele promisiuni la pași concreți, în fiecare zi. Mai este mult de muncă până la punctul în care gestionarea veniturilor curente ale bugetului de stat, dar și organizarea inspecțiilor fiscale să fie complet digitalizată. Una dintre cele mai mari probleme este gestionarea și analiza cantității uriașe de date, în scopul analizei de risc și pentru atenuarea riscurilor care au un impact negativ major asupra bugetului de stat.

Un pas vital în acest proces este introducerea sistemului e-TVA. O inovație care, zic eu, va schimba cu totul interacțiunea contribuabililor cu Ministerul Finanțelor și ANAF.

Bazat pe datele din e-Factura și e-Case de marcat, e-TVA va genera automat deconturi de #TVA precompletate. Astfel, contribuabilii vor beneficia de un proces simplificat, iar autoritățile fiscale vor avea la dispoziție date mai precise și actualizate, contribuind la lupta împotrivă evaziunii” susținea ministrul de Finanțe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel