Data publicării:
Cum arată laboratorul plutitor Tara, lansat pentru prima misiune în Arctica - Foto
A fost lansată cu succes o stație polară care va face expediții științifice în Arctica!
Este vorba despre Staţia polară Tara, care urmează să efectueze expediţii ştiinţifice în Artica din anul 2026. Aceasta a fost lansată cu succes vineri în portul francez Cherbourg (nord-vest), relatează AFP. De fapt, este un laborator plutitor, conceput să reziste la temperaturi extreme şi să stea blocat în gheaţă multe luni, poate găzdui până la 20 de persoane, echipaj şi oameni de ştiinţă.
”Totul funcţionează perfect”
Laboratorul a fost construit de şantierul naval de Construcţii mecanice din Normandia (CMN). 'Totul funcţionează perfect', a declarat Ludovic Marie, director de proiect la acest şantier naval, responsabil cu programul Tara. Prevăzute iniţial pentru marţi, operaţiunile de lansare au fost întrerupte de o problemă survenită la etanşarea unui senzor la chilă. Prima plecare este prevăzută în 2026 pentru misiunea 'Tara Polaris I', pentru aproximativ 500 de zile.
Foto
Sursa foto - Captură Polar Journal, platforma X
Înainte de aceasta, trebuie finalizate unele amenajări interioare şi se vor face teste, la doc, pe mare şi apoi în condiţii arctice, a precizat Ludovic Marie. Până acum, nicio misiune nu a reuşit să facă faţă condiţiilor extreme ale mediului polar pe tot parcursul anului. Staţia Tara urmează să rămână în Arctica din 2026 până în 2045 pentru a îmbunătăţi cunoştinţele ştiinţifice despre această regiune, considerată o 'santinelă climatică' şi deosebit de ameninţată, în special de topirea gheţii.
Vara nu va mai exista banchiză, estimează cercetătorii
Oamenii de ştiinţă estimează că, începând din 2045, vara nu va mai exista banchiză. Obiectivul misiunii este 'de a documenta şi înţelege dinamica' schimbărilor climatice în Arctica, de a 'obiectiva datele ştiinţifice şi de a identifica bogăţia biodiversităţii locale', potrivit fundaţiei Tara Océan. 'Aceste cunoştinţe viitoare aduc speranţa pentru o mai bună înţelegere şi, astfel, pentru păstrarea a ceea ce mai poate fi în Arctica, dar şi în altă parte', a menţionat fundaţia. Cinci ani de eforturi au fost necesari pentru proiectarea misiunii şi 19 luni pentru construirea staţiei. Fundaţia privată franceză Tara Océan, creată în urmă cu 19 ani, explorează oceanele din 2003, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News