Data actualizării:
Data publicării:

Țările care au ”anulat” Schengen-ul la graniță cer returnarea migranților printr-un sistem mult mai strict. Semnal clar către Comisie, semnat de 17 state

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Întreaga Uniune Europeană este măcinată de tema migrației. State ca Franța sau Germania au decis să anuleze spațiul Schengen pentru că fenomenul a devenit de necontrolat.

Citește și: După Germania, și Franța suspendă Schengen-ul. ”Nu mai reușim să controlăm”

Astăzi aflăm că cele două state, dar și Italia, susținute de alte 14 au cerut Comisiei Europene să aspreze regulile UE privind returnarea migranților ilegali în țările lor de origine, arată un document, cu o săptămână înainte de un summit în care migrația va fi pe agendă. Scrisoarea către organul executiv al blocului a fost semnată de 14 din cele 27 de state membre ale UE, inclusiv Germania, Franța și Italia, dar și de trei țări din spațiul Schengen fără pașapoarte - Norvegia, Elveția și Liechtenstein, arată Reuters. 

În Germania, e temă de campanie

„Mesajul cheie asupra căruia toți sunt de acord este un semnal clar către Comisie că avem nevoie de un sistem de returnare al UE mai strict, cu obligații mai clare de cooperare din partea celor returnați și mai puțină interpretare din partea Curții Europene de Justiție”, a declarat un diplomat din unul dintre statele UE, care a semnat scrisoarea. Semnatarii au susținut că reglementările actuale lasă prea mult loc de interpretare judecătorilor, nu guvernelor alese, a adăugat diplomatul, care a cerut să nu fie numit din cauza sensibilității subiectului.

Comisia Europeană nu a făcut niciun comentariu imediat, dar, având în vedere că migrația va reprezenta probabil o problemă esențială la alegerile parlamentare din Germania din septembrie, subiectul va domina agenda noii Comisii. 

De asemenea, este posibil ca migrația să figureze pe agenda liderilor UE atunci când se vor întâlni pentru discuții în perioada 17-18 octombrie, după ce Germania a reintrodus controalele temporare la frontieră luna trecută. Premierul francez Michel Barnier a spus că Parisul va lua în considerare măsuri similare.

Guvernul de coaliție al Germaniei și-a înăsprit poziția față de migrație, după o creștere a numărului de sosiri și o creștere a sprijinului pentru opoziția de dreapta și conservatori.

Austria a votat majoritar extrema-dreaptă, anti-imigrație

Săptămâna trecută, alegătorii austrieci au acordat o primă victorie în alegerile generale Partidului pentru Libertate, anti-imigrație, eurosceptic și prietenos cu Rusia.

La sfârșitul anului trecut, UE a convenit asupra unui nou set major de reguli privind împărțirea costurilor și responsabilităților îngrijirii migranților după un deceniu de discuții. Măsurile, văzute de Reuters, susțin că politica de returnare trebuie să fie accentuată. ”Oamenii fără drept de ședere trebuie să fie trași la răspundere” arată setul de reguli. 

Acesta a cerut Comisiei să propună o nouă lege care să precizeze în mod explicit că un guvern poate reține un migrant ilegal care prezintă un risc pentru securitatea națională - o opțiune care a fost discutată din 2018, dar nu a fost încă adoptată.

De asemenea, a cerut armonizarea digitală a gestionării cazurilor de migranți, astfel încât toate țările să utilizeze același software. Acest lucru ar ajuta la identificarea și tratarea acelorași migranți ilegali care apar în diferite țări ale UE. În cele din urmă, a cerut Comisiei să propună ca migranții să aibă obligația de a coopera cu autoritățile.

Citește și: EXCLUSIV  Care este salariul minim pentru un migrant în România, pe lângă cazare și masă. În ce condiții-și poate schimba locul de muncă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel