Data actualizării:
Data publicării:

Criză umanitară într-o țară din cauza secetei. În Europa inundațiile fac prăpăd - Foto

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Seceta afectează puternic o țară din America Latină. Între timp, în Europa inundațiile fac numeroase victime.

Citește și - Inundații devastatoare în Bosnia și Herțegovina. Cel puțin 16 persoane au murit - FOTO

Portul fluvial al celui mai mare oraş brazilian din pădurea tropicală amazoniană, Manaus, a înregistrat vineri cel mai scăzut nivel al apelor Rio Negro din anul 1902, în condiţiile în care seceta a afectat puternic această regiune, fluviul Amazon şi râurile afluente pe care sunt transportate cereale dar şi provizii esenţiale pentru locuitorii din regiune, transmite vineri Reuters.

Nivelul precipitaţiilor sub medie, chiar şi în timpul sezonului ploios, a afectat atât Amazonul cât şi o mare parte a Americii de Sud încă de anul trecut, condiţiile de secetă prelungită favorizând şi cele mai grave incendii de pădure produse în mai bine de un deceniu în Brazilia şi Bolivia.

Seceta s-a transformat într-o criză umanitară

 

Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că regiunea amazoniană nu va reveni la nivelul obişnuit de umiditate înainte de anul 2026. Anul trecut seceta s-a transformat într-o criză umanitară, în condiţiile în care oamenii care sunt dependenţi de transportul fluvial au rămas fără alimente, apă şi medicamente. Anul acesta autorităţile au anunţat că sunt deja în stare de alertă.

Cea mai severă secetă din ultimii peste 120 de ani

 

În statul Amazonas, puternic afectat de secetă, cel puţin 62 de municipalităţi se află în stare de urgenţă şi peste 500.000 de oameni sunt afectaţi. 'Aceasta este cea mai severă secetă din ultimii peste 120 de ani de măsurători în portul Manaus', a declarat Valmir Mendonca, şeful de operaţiuni portuare, care a mai adăugat că nivelul Rio Negro va continua probabil să scadă pentru încă o săptămână sau două.

Rio Negro, unul dintre principalii afluenţi ai Amazonului

 

În portul Manaus nivelul apelor Rio Negro măsurat vineri a fost de 12,66 metri. Rio Negro este unul dintre principalii afluenţi ai Amazonului, cel mai mare fluviu din lume după volum. Portul se află în apropierea confluenţei dintre Rio Negro şi râul Solimoes, ale cărui ape sunt de asemenea foarte scăzute.

Transportul de cereale a fost oprit luna trecută pe Râul Madeira, un alt afluent al Amazonului, din cauza nivelului scăzut al apei. Seceta a afectat şi hidrocentralele braziliene, principalele surse de electricitate pentru această ţară. Vremea extrem de secetoasă afectează o mare parte a Americii de Sud, Râul Paraguay având de asemenea un nivel foarte scăzut. Acest râu izvorăşte din Brazilia şi curge prin Paraguay şi Argentina până în Atlantic, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel