Gigi Becali, reclamat la Curtea de Justiție a UE
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg analizează legislația românească antidiscriminare, pornind de la cazul deputatului Gigi Becali, care declara în 2010 că nu va aduce niciodată un gay la F.C Steaua, se arată într-un comunicat Accept, citat de românialiberă.ro.

Imediat după conflict, Becali primise doar un avertisment din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Asociația Accept, care susține drepturile minorităților sexuale, a atacat decizia CNCD, cerând o amendă pentru Becali și sancționarea clubului de fotbal Steaua. În decizia sa, Consiliul "nu a identificat legătura dintre domnul Becali şi Clubul Steaua, în ciuda notorietăţii pe care George Becali o are ca patron al Clubului", precizează asociaţia în comunicat.

Accept cere Curții de Apel București să colicite clarificări de la Curtea Europeană de Justiție, în legătură cu felul în care ar trebui interpretate standardele UE în domeniul discriminării pe criteriul orientării sexuale pe piața muncii, anume OG 137, care transpune directivele 43/2000, 78/2000 şi 54/2006.

Faptul că o organizație nonprofit românească ajunge la Curtea de Justiție pentru un caz de discriminare sexuală reprezintă o premieră.

Asociaţia Accept speră ca, în urma interpretării oferite de Curtea Europeană de Justiţie, Curtea de Apel Bucureşti va decide "ca partea din decizie referitoare la răspunderea clubului să fie modificată, în sensul sancţionării clubului şi că sancţiunea aplicabilă lui George Becali este amenda", au explicat avocatele care reprezintă organizaţia nonprofit la Luxemburg pentru România Liberă. Totodată, organizaţia urmăreşte ca CNCD să sancţioneze cu amenzi viitoarele cazuri de discriminare, în locul simplelor avertismente, au mai declarat juristele.

Curtea Europeană de Justiţie oferă interpretarea corectă pentru acele prevederi din dreptul naţional care pun în aplicare norme de drept comunitar, potrivit reprezentantelor ACCEPT la Luxemburg.

"Niciodată nu o să existe homosexuali la Steaua. Fac o sută de discriminări. Nu vreau să lucrez cu homosexuali, nu vreau să-i angajez la mine. Care e problema lor?", spunea în 2012 Becali, în legătură cu transferul bulgarului Ivan Ivanov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel