La 34 de ani de la Mineriade, încă se caută vinovați. Avocatul Antonie Popescu: El e singurul procuror general care s-a ținut de cuvânt / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: captură Youtube TVR
Sursa: captură Youtube TVR
Avocatul Antonie Popescu, cunoscut pentru apărarea victimelor Revoluției din decembrie 1989 și a Mineriadelor, a obținut o victorie importantă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazurile referitoare la aceste evenimente tragice. Detaliile acestor succese și provocările întâmpinate în procesele judiciare au fost dezvăluite în cadrul emisiunii #Rezist, difuzată la DC News TV și DC News.

Într-o cadrul emisiunii, Antonie Popescu a adus în atenție critici privind procesele desfășurate în urma Mineriadelor și a Revoluției. El a subliniat lipsa încrederii victimelor în sistemul judiciar, evidențiind modul în care procurorii, în special cei militari, au acționat cu viclenie, trimițând dosare necorespunzătoare: "Deși sunt o fire optimistă, încrederea este la cote foarte scăzute în rândurile victimelor, cu toate astea nu m-am molipsit și eu, dar constat că aprecierea lor este bună, pentru că de multe ori procurorii, mai ales cei militari, au acționat cu viclenie. Aceștia au acționat cu viclenie în sensul că au trimis dosarele insuficient pregătite sau incorect făcute, cu lacune, în condițiile în care făptuitorii se bucură de o înaltă asistență juridică și speculează orice. Acest lucru e valabil pentru ambele dosare și pentru ambele Mineriade care au fost instrumentate de parchete'.

Avocatul Popescu a accentuat că voința de a instrumenta dosarele nu este suficientă, subliniind importanța calității actului de justiție: "Deci nu e suficient să fie voință în sensul de a instrumenta dosarul și de a trimite în judecată, dar pentru că trebuie făcut și bine, nu numai repede. Celeritatea nu este prin ea însăși o virtute dacă nu este dublată de o bună instrumentare, de o calitate a actului de justiție".

"Unele hibe sunt făcute poate din neștiință, unele eu cred că sunt făcute cu intenție, privind retrospectiv de la momentul în care apare acest parchet militar în organizarea procesului. Toți cei care au fost atunci conducători în primele rânduri erau dintre cei obedienți sau dintre persoanele șantajabile, de exemplu, în cazul 13 iunie. Am întâlnit și procurori care au fost implicați nemijlocit în evenimentele din decembrie, dar au uitat să spună lucrul acesta, unii erau militari în termen la Timișoara. Era un concitadin al lui Ion Iliescu din dosar, nu îmi mai amintesc numele, dar a considerat că nu trebuie să se abțină", a adăugat Antonie Popescu.

Avocatul a adus în discuție rolul procurorului general Augustin Lazăr și a criticat modul în care unii colaboratori implicați în dosarele Revoluției și Mineriadei nu au respectat standardele unei anchete: "Domnul Augustin Lazăr s-a ținut de cuvânt, e, într-adevăr, singurul procuror general care s-a ținut de cuvânt. A respectat ceea ce și-a prezentat în proiectul managerial. S-a putut vedea la sfârșit în ce privește dosarele decembrie și iunie, când au plecat în judecată. Însă repet, dosarele trebuiau făcute ca la carte. Colaboratorii dumnealui sau cei care au fost dirijați pe aceste dosare n-au făcut ceea ce trebuia, deși de la cele mai înalte niveluri din stat li s-a spus ca dosarul trebuie făcut ca la carte. N-a fost ca la carte", a conchis acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel