Era scrisă după criteriul legislativ al visului. Cristea-Enache, detalii despre poezia lui Leonid Dimov/ VIDEO
Daniel Cristea-Enache, co-realizatorul scurtei emisiuni Cultura pentru toți, difuzată în fiecare miercuri la DC News, a vorbit despre poetul oniric Leonid Dimov (1926-1987) și despre creațiile sale, dintre care una era preferata regretatului Nicolae Manolescu.
„Leonid Dimov este un poet canonic al literaturii române postbelice și un autor care a avut o originalitate cu totul aparte, distinctă de cea a colegilor lui de generație; scria cu totul altfel decât Nichita Stănescu, Marin Sorescu sau Cezar Ivănescu și aplica în poezie și în literatura lui principiile și criteriile a ceea ce el și colegii lui de grupare literară numeau „literatură onirică”. Ei erau din grupul oniricilor, cei care făceau literatură, după cum spuneau ei foarte frumos: „după criteriul legislativ al visului”. Așa cum după un vis mai avem încă întâmplările foarte complicate din timpul visului, din acest oniric nocturn al nostru, lucrurile se desfășoară într-un vis după o logică cu totul neobișnuită care ne scapă, așa și acești artiști onirici, Dumitru Țepeneag în proză, Leonid Dimov în poezie, aduceau această logică neobișnuită în interiorul literaturii. ” a subliniat criticul literar.
Ce era criteriul legislativ al visului
„Dimov făcea o poezie care era concepută după criteriul legislativ al visului, o poezie în care absolut totul este posibil, în care sunt personaje stranii, insolite, are un poem intitulat Vârcolacul și Clotilda, care îi plăcea foarte mult regretatului Nicolae Manolescu, tot timpul cita și menționa acest poem, personaje neobișnuite, fantastice, situații cu totul insolite. O atmosferă degajă poezia lui Dimov, pe care cititorul odată ce o traversează e o atmosferă de tablou sau de lume în care absolut totul este posibil, în care nu mai există nicio cenzură a realității, în care regulile sunt suspendate, inclusiv legea gravitațională. Oamenii zboară, personajele acestea fantastice sunt la tot pasul, se poate întâmpla orice și oricând. Realizăm, Flaviu, că forma aceasta de poezie era și o formă de evaziune față de ce se întâmpla în realitatea Epocii de Aur a lui Nicolae Ceaușescu. Cititorii găseau în poezia lui Leonid Dimov o formă de evaziune în raport cu existența lor obișnuită” a conchis Daniel Cristea-Enache.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News