Franța a UCIS liderul grupului Stat Islamic din Sahel
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Un important lider ISIS, Adnan Abu Walid al-Sahrawi, a fost ucis de forţele armate franceze. 

Forţele franceze l-au ucis pe liderul grupului jihadist Stat Islamic din Sahara extinsă (EIGS), Adnan Abu Walid al-Sahrawi, a anunţat în noaptea de miercuri spre joi preşedintele francez Emmanuel Macron, evocând un "succes major" în lupta împotriva terorismului în Sahel, relatează AFP şi Reuters.

Liderul EIGS a fost ucis "în urma unei lovituri a forţei Barkhane", a transmis la rândul ei pe Twitter ministrul forţelor armate Florence Parly.

Parisul a anunţat în iunie şi iulie moartea sau capturarea altor înalţi responsabili ai EIGS în operaţiuni ale forţei franceze Barkhane şi partenerilor săi în cadrul strategiei care vizează lideri de organizaţii jihadiste.

EIGS, creat în 2015 de Adnan Abu Walid al-Sahrawi, fost membru al Frontului Polisario şi apoi al mişcării jihadiste Al-Qaida în Maghrebul Islamic, a fost desemnat "inamic prioritar" în Sahel la summitul de la Pau (sud-vestul Franţei) din ianuarie 2020. Se află la originea mai multor sângeroase vizând civili şi militari în Mali, Niger şi Burkina Faso, scrie Agerpres.

Unde se află liderul talibanilor 

Liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, care nu a apărut niciodată în public, se află în Afganistan, în oraşul Kandahar, au declarat duminică purtătorii de cuvânt ai mişcării, relatează AFP, scrie Agerpres. 

"El se află la Kandahar, unde locuieşte de la început", a spus purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

"Va apărea în curând în public", a afirmat la rândul său purtătorul de cuvânt adjunct, Bilal Karimi.

Rolul exact al lui Hibatullah Akhundzada, care îi conduce pe talibani din 2016, este puţin cunoscut, activitatea sa publică rezumându-se la mesaje anuale în timpul sărbătorilor musulmane.

El nu s-a manifestat în niciun fel de când talibanii au preluat controlul în Afganistan la mijlocul lunii august, în contextul retragerii americane.

Talibanii au o lungă tradiţie în a-şi ţine liderul suprem în umbră.

Fondatorul mişcării, enigmaticul mullah Mohammad Omar, era cunoscut pentru viaţa sa de pustnic şi se deplasa rar la Kabul în perioada când talibanii se aflau la putere în anii 1990.

Kandahar este leagănul mişcării talibanilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel