Dulceață de flori de salcâm. Rețeta care îți amintește de gustul copilăriei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Vrei să prepari o dulceață de flori de salcâm ca la carte? Urmează rețeta pe care ți-am pregătit-o în acest articol și te vei bucura de cea mai bună dulceață pe care ai mâncat-o vreodată.  

Florile de salcâm au puteri terapeutice nebănuite și pot trata afecțiuni diverse. Din păcate, nu multă lume cunoaște beneficiile pe care floarea de salcâm le poate aduce organismului. Dacă știi cum să îi folosești, ciorchinii din floare de salcâm devin un adevărat izvor de sănătate.

Consumate ca atare, sub formă de ceai sau dulceață, florile de salcâm au numeroase virtuți vindecătoare. Acestea tratează gastritra, ulcerul gastric, ulcerul duodenal, migrenele, regurgitațiile acide, candidoza bucală și cea digestivă, insomnia, tusea și constipația. Extern, florile de salcâm sunt utile în caz de arsuri ușoare și medii, candidoză vaginală și insomnii la copii mici (se fac băi calde cu infuzie combinată concentrată – 10 linguri la litru de flori).

Dulceață de flori de salcâm: Ingrediente și mod de preparare

Pentru cea mai bună dulceață din flori de salcâm ai nevoie de 400 de grame de flori de salcâm, 500 de grame de zahăr, 500 de mililitri de apă plată, zeamă de lămâi, cuișoare măcinate fin și, opțional, un plic de gelatină alimentară (doar dacă dulceața este prea lichidă).

Pune apa la fiert împreună cu zahărul și lasă-le pe foc, până când se formează un fel de sirop. Adaugă și florile de salcâm curățate de pe rămurică și spălate în apă rece. Lasă totul la foc mediu, timp de aproximativ o oră.

Acum, a venit timpul să adaugi zeama de lămâie, cuișoarele măcinate fin și gelatina alimentară, dizolvată, în prealabil, în apă. Lasă dulceața să se răcească și, apoi, pune-o în borcane. Acestea trebuie să fie bine închise și depozitate într-un loc răcoros (cămară, spații speciale de depozitare).

Dulceața este gata! Nu este la fel de fermă, ca în cazul dulcețurilor cu fructe (căpșuni, gutui, prune și altele), dar este minunată. Având o aromă aparte, poate fi folosită pentru clătite, negrese și alte prăjituri.

Dacă nu îți dorești să folosești gelatină alimentară, poți pune mai multe flori de salcâm, pentru ca dulceața să iasă mai închegată.

Remedii naturiste cu flori de salcâm

Florile de salcâm sunt excelente în caz de răceală sau gripă, deoarece calmează răgușeala și tusea convulsivă. Eficiente sunt ceaiurile din flori uscate, care se consumă de două sau trei ori pe zi. Pentru un efect puternic emolient, infuzia poate fi îndulcită cu miere de albine.

Ceaiul de flori de salcâm este recomandat chiar şi în cazul bolilor pulmonare grave.

De asemenea, pentru tratarea afecțiunilor ginecologice, cum sunt vaginita sau candidoza, se recomandă băile de șezut cu flori de salcâm. Acestea trebuie făcute seara, înainte de culcare, timp de două săptămâni. Se prepară din 10 litri de apă caldă și 30 de picături de tinctură de flori de salcâm sau două-trei mâini de flori uscate.

Nu în ultimul rând, florile salcâmului sunt un remediu eficient şi într-o serie de boli de piele. Rezultate extraordinare s-au înregistrat în cazul furunculelor, arsurilor, rănilor provocate prin tăiere. Acestea pot fi vindecate prin aplicarea de cataplasme obţinute din miere de salcâm şi făină de grâu. Cataplasmele trebuie schimbate după 10-12 ore, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel