De Ce a fost trimis în judecată Codruț Șereș. Cum a scăpat Ioan Oltean
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
codrut seres
codrut seres

Trimiterea în judecată a lui Codruț Șereș, fost ministru al Economiei, în dosarul Hidroelectrica, are o importantă componentă politică. Procurorii au refuzat, de pildă, să cerceteze dezvăluirile lui Șereș despre intervenția lui Ioan Oltean, vicepreședinte PDL, în favoarea unei firme deținute de Samuel Vasile Țânțaş. Acesta este tatăl unui lider local al PDL, celebru fiindcă a venit cu Bentley-ul la convenția partidului.

Dosarele deschise împotriva lui Șereș au făcut parte din seria de atacuri împotriva PC, declanșate după ce Traian Băsescu, în 2005, a denunțat ”soluția imorală”, respectiv participarea acestei formațiuni la guvernare. Acuzațiile împotriva ministrului Economiei nu fac trimitere la tradiționalele scandaluri legate achiziţii de echipamente, falsuri sau fraude. Acuzarea invocă un prejudiciu de 100 de milioane de euro, creat, de fapt, de seceta din 2003. Procurorii DIICOT susțin că șefii Hidroelectrica nu au invocat forţa majoră pentru a opri furnizarea de energie conform contractelor. Ce legătură are Șereș, care a venit la minister în 2005? Procurorii spun că Șereș ar fi trebuit să denunțe neregulile de la Hidroelectrica. Avocații fostului ministru au demonstrat că Șereș a răspuns la toate solicitările instituțiilor, cerând la rândul său verificarea companiei. Mai mult, nu avea cum să favorizeze pe cineva căruia i-a stabilit obligații clare, în special de corelare a prețului cu piața. Şereş a solicitat o strategie pentru renegocierea contractelor devenite nefavorabile pentru Hidroelectrica, în condiţiile liberalizării pieței energiei.

Vezi aici plangerea lui Seres catre Laura Codruţa Kovesi

De altfel, prețul energiei vândute, ca și încasările statului, au crescut de la 6,9 USD/Mwh,  la 25 de USD. Nici greșeala Hidroelectrica nu reiese din susținerile procurorilor. Obligaţiile companiei, rezultate din contractele încheiate în 2001 şi în 2002, în condiţiile în care piaţa era altfel reglementată, ar fi produs daune cu mult mai mari decât cele invocate de procurori, dacă rezilia unilateral aceste contracte.

Oltean s-a ferit să comenteze acuzațiile lui Șereș

Codruţ Șereş a declarat public și în fața procurorilor că deputatul PDL Ioan Oltean i-a cerut să intervină pentru favorizarea firmei Beny Alex. Beny Alex, este, de fapt, numele unui grup de firme, cu sediul în Negreşti Oaş, judeţul Satu Mare, scria Adevărul, în 2006. Patronul grupului de firme se numeşte Samuel Vasile Țânțaş şi este din Negreşti Oaş. Compania a avut în ultimii trei ani un profit de câteva sute de milioane de RON. Obiectul principal de activitate: construcţii civile, inclusiv în domeniul energetic. Pe pagina de internet a firmei respective se menţionează că firma face inclusiv vânzări de energie. Ioan Oltean, cel denunţat de către ministrul Șereş la Parchet pentru trafic de influenţă, a fost de acord să facem un interviu privind acuzaţiile pe care i le-a adus ministrul. Ulterior, la ora fixată, nu a mai răspuns la telefon, precizează jurnaliștii de la Adevărul. Procurorii i-au spus lui Șereș că eventualul trafic de influență al lui Oltean nu are legătură cu dosarul Hidroelectrica. Ulterior nu i-au mai prezentat nicio soluție, referitoare la denunțul împotriva lui Oltean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel