UPDATE: Atacatorul ar fi membru al unei grupări paramilitare pro-ruse / Robert Fico, premierul Slovaciei, a fost împușcat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Robert Fico, premierul Slovaciei, a fost împușcat.

UPDATE: Atacatorul ar fi membru al unei grupări paramilitare pro-ruse care activeaza in Slovacia, informează Digi 24, citând presa slovacă.

UPDATE: Roberto Fico are mai multe organe interne atinse, potrivit ministrului Muncii slovac, potrivit Digi 24.

UPDATE: Presa slovacă a relatat că atacatorul era un fost agent de securitate la un centru comercial, autor a trei colecții de poezie și membru al Societății Scriitorilor Slovaci, potrivit Reuters. Acesta era deținătorul legal al unui permis de port-armă.

"Nu am absolut nicio idee despre ce a intenționat tatăl meu, ce a plănuit, ce s-a întâmplat", a declarat fiul atacatorului, citat de Aktuality.sk.

UPDATE:  Un suspect în vârstă de 71 de ani a fost arestat. Încă nu se cunoaște motivul atacului. Bărbatul este scriitor și, în trecut, ar fi lucrat la o agenție de securitate.

UPDATE:  Medicii au confirmat că prim-ministrul slovac a fost împușcat în abdomen, potrivit Digi 24.

UPDATE: "Cu oroare am aflat informația că prim-ministrul Robert Fico a fost ținta unei tentative de asasinat după o ședință de guvern la Handlova și că în timpul unei întâlniri cu oamenii a suferit răni. Sunt oripilat de ce se poate întâmpla din cauza urii față de opiniile politice ale cuiva. Nu trebuie să fim de acord în legătură cu toate lucrurile, dar sunt numeroase feluri de a ne exprima dezacordul în mod democratic și legal.

O tentativă de asasinat împotriva unuia dintre oficialii cu rangul cel mai înalt constituțional este o amenințare fără precedent la adresa democrației slovace. Dacă ne exprimăm opiniile politice diferite cu arme de foc în piețe și nu la urnele de vot, punem în pericol tot ce am construit împreună în cei 31 de ani de suveranitate slovacă. Îi doresc prim-ministrului o recuperare rapidă și vindecare. Și sper sincer că astfel de acte brutale și lipsite de sens să fie condamnate universal”, a scris Peter Pellegrini, președintele ales al Slovaciei, pe X.

UPDATE: Robert Fico se află în stare gravă. Este operat, în acest moment, potrivit Digi 24.

UPDATE: "Robert Fico a fost împușcat astăzi de mai multe ori și în prezent se află în stare gravă. În acest moment, este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult să ajungă la Bratislava din cauza necesității unei proceduri urgente. Următoarele câteva ore vor fi decisive", este mesajul postat pe pagina de Facebook a premierului slovac.

UPDATE: Un bărbat în vârstă de 60 de ani l-ar fi strigat pe nume pe premierul slovac, atunci când urma să intre în casa de cultură şi, în momentul în care s-a întors, a tras 4-5 focuri de armă, informează Digi 24. Două l-ar fi nimerit.

UPDATE: "Șocat să aflu de faptul că Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. Îi doresc însănătoșire completă și rapidă. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste, care amenință valorile noastre europene fundamentale", transmis președintele Klaus Iohannis.

UPDATE: "Sunt profund șocat de veștile venite din Slovacia. Transmit gândurile mele cele mai sincere premierului slovac Robert Fico. Astfel de acte extreme nu au nicio justificare, iar autorii trebuie să fie trași la răspundere”, a scris Marcel Ciolacu pe X.

O persoană a fost reținută după ce premierul slovac a fost împușcat. Iată imaginile: 

REUTERS/Radovan Stoklasa

UPDATE: Este vorba despre o tentativă de asasinat.

UPDATE:  Un martor al Reuters a declarat că a auzit mai multe focuri de armă și că a văzut un bărbat care era reținut de poliție. Martorul a mai declarat că a văzut agenți de securitate împingând pe cineva într-o mașină și plecând. Biroul guvernamental nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

UPDATE: Patru focuri de armă ar fi fost trase, dintre care un glonț l-ar fi lovit pe premierul Fico în abdomen, relatează televiziunea TA3, citată de Reuters.

UPDATE: Robert Fico ar fi fost nimerit de 2 sau 3 gloanțe, în timp ce se afla în mulțime, în fata Casei de Cultură din orașușl Handlova, unde urma să aibă loc o ședință de guvern, informează Digi 24, citând presa slovacă. Politicianul ar fi ieșit să salute oamenii strânși în fața clădirii, când a avut loc atacul.

__________________________________________________

Robert Fico a fost împușcat, în timp ce se afla în fața unui centru cultural din Bratislava, potrivit Digi 24. Politicianul a fost urcat într-o ambulanța și dus de urgență la spital.

Au fost auzite mai multe împușcături. Zona atacului a fost evacuată. Un presupus agresor a fost reținut de poliție.

Premierul Robert Fico, un social-democrat, dar de orientare conservatoare şi apropiat de premierul ungar Viktor Orban, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie format din partidul său Smer-SD, încă un partid social-democrat, Hlas (Vocea), şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS). El a boicotat în acest timp mai multe mass-media pe care le acuză de părtinire în favoarea opoziţiei liberale.

Revenit în octombrie anul trecut pentru a patra oară în funcția de prim-ministru, a fost criticat în unele medii pentru că a adoptat o poziție mai pro-rusă în războiul din Ucraina și a inițiat reforme ale dreptului penal și ale mass-mediei, care au ridicat îngrijorări cu privire la statul de drept și au provocat proteste de stradă. Fico a fost forțat să demisioneze din funcția de premier pe fondul protestelor în masă din 2018, declanșate de uciderea prin contract a lui Jan Kuciak, un jurnalist care investigase corupția la nivel înalt.

Admirator al premierului Ungariei, Viktor Orban, Fico a devenit din ce în ce mai critic față de sprijinul occidental pentru Ucraina în războiul acesteia cu forțele rusești invadatoare și și-a exprimat opoziția de a permite Kievului să adere la NATO în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel