Data publicării:
Discursul vloggerului român Selly de la evenimentul NATO pentru tineri organizat la Miami. Mihai Gâdea: Bravo, ne-ai făcut mândri!
Vezi în articol ce discurs a ținut vloggerul român Selly la evenimentul NATO pentru tineri organizat la Miami.
Vloggerul român Selly a vorbit la evenimentul NATO pentru tineri organizat la Miami despre dezinformare, cenzură și extremism.
"Sunt onorat să fiu aici și să am ocazia să vă vorbesc la invitația NATO. Este cunoscută ca fiind cea mai puternică alianță militară din istorie. Totuși, trebuie să vă fac încă de la bun început o mărturisire. Eu fac parte dintr-o armată care este mai mare și mai influentă decât NATO. Am intrat în această armată atunci când eram un tânăr de 11 ani, ca simplu soldat. Nu am primit uniformă, nu am avut instructor, dar petrecând atât de mult timp online am beneficiat de arme foarte puternice. Acestea permiteau să schimbi opiniile, să manipulezi masele, să manifești interferențe în procesul democratic și să împărtășesc ideologii toxice folosind aceste arme pentru că este vorba despre informații, despre epoca informației. Nu este vorba despre un serviciu militar obligatoriu și cu toții am început să facem asta voluntar. Această armată are astăzi mai mult de 5 miliarde de soldați în întreaga lume, adică toți cei cu acces la internet. Atunci când cei care au acces la internet, actorii răi, folosesc aceste arme ca să manipuleze, să dezinformeze, să-și ascundă adevărate acțiuni și intenții, democrația, democrația și pacea mondială sunt în mare pericol.
Războiul informațional
Conflictele militare din întreaga lume care se întâmplă și pe care le vedem ajung să fie și mai periculoase din cauza războiului informațional în care putem ajunge să luptăm cu toții. 85% dintre cetățenii Uniunii Europene simt că guvernele ar trebui să facă mai mult pentru a combate dezinformarea. Autoritățile iau lucrurile în serios și dezbat în întreaga lume cum să oprească dezinformarea și știrile false. Sunt și propuneri care vizează aplicarea cenzurii și un mai mare control asupra rețelelor sociale, dar să știți că cenzura nu este soluția. Lucrurile stau chiar în mod contrar pentru că cenzura nu face decât să alimenteze acest foc. Dacă aplicăm cenzura nu vom face decât ca extremiștii să înflorească. Să le desființăm site-urile, să-i interzicem, în felul acesta vor ajunge să atragă și mai mult atenția și vor spune că există o conspirație ca să ascundem adevărul. Dacă le limităm accesul la platformele la care au acces, nu facem decât să le oferim o platformă și mai mare.
Cred că abordarea pentru a ne ocupa de dezinformare nu trebuie să fie aceea prin care să-i oprim pe cei care vorbesc, ci să-i educăm pe cei care ascultă. Cei a căror opinie este cenzurată pot deveni extremiști, dar una ascultător educat poate dezarma un soldat care folosește armele dezinformării. Avem nevoie de oameni care sunt ascultători mai buni și care folosesc gândirea critică. Atunci când nu mai ascultă zgomotele și caută ideile, și faptele, le va fi mai greu actorilor răi. Trebuie să îi educăm pe cei care ascultă.
"Va dura generații întregi"
Sigur, este un efort pe termen lung și mult mai greu, va dura generații întregi. Pare mai ușor să aplicăm cenzura. Poate să pară mai ușor, dar cu siguranță nu este o soluție bună pentru că până la urmă cum ai putea aplica cenzura folosind ființele umane, folosindu-ți propriile forțe? După cum a răspuns și Mark Zuckerberg în Congresul SUA, dacă eliminăm minciunile lăsând deoparte influența asupra libertății de expresie, cum ai putea cu resurse umane să elimini minciunile? Având în vedere că rețeaua are 3 miliarde de utilizatori. Probabil un procentaj foarte mic ar fi eliminate, așa că trebuie să recurgi la algoritmi. Nu vreau să trăiesc într-o lume distopică în care Inteligența Artificială decide ce este adevărat și ce nu. Nu e vorba doar de 0 și 1, există un teren foarte amplu legat de lucrurile pe care nu le știm pentru că nu se potrivește totul în categoriile de adevărat sau fals. Altfel, pierdem multe lucruri legate de libertatea de exprimare din cauza acestui proces al cenzurii. Extremismul înflorește și încrederea oamenilor în guverne este diminuată pentru că cenzura amplifică paranoia. Oamenii trebuie să vadă cu proprii ochi și să decidă dacă cred ceva și tocmai de aceea trebuie să fie educația ca atare, să nu cadă în plasa unei campanii de dezinformare.
În țara mea, în România, extremismul este mai puțin răspândit decât în restul Europei și am cunoscut efectele pozitive ale faptului că suntem membrii NATO în ultimii 20 de ani. M-am născut chiar atunci când România era în mijlocul negocierilor pentru a intra în această alianță și sunt mândru că suntem membri NATO, așa cum sunt mândru că sunt român. Populația sprijină această alianță chiar dacă avem extremiști. Extremiștii uneori nici eu nu au curajul să spună altfel decât că sunt pro - NATO, ca să devină mai populari. Pe lângă asta, au multe idei proaste și sunt gata să le răspândească. Tocmai de aceea este important să îi învățăm pe oameni să pună lucrurile sub semnul întrebării, să verifice singuri.
Alfabetizare media
Tocmai de aceea vorbim despre alfabetizare media, termen pe care nu îl foloseau părinții noștri, dar care știau foarte bine pericolul propagandei. Ei sunt cei care au dărâmat un regim comunist printr-o revoluție sângeroasă. Libertatea de exprimare nu era ceva dat pentru ei, dar ceva pentru care trebuiau să lupte și chiar să moară.
După revoluție am avut primele alegeri libere în anii 90 și prima dezbatere televizată. Un citat spus de unul dintre candidați mi-a rămas în minte: "Esența democrației poate fi exprimată într-o singură propoziție - Voi lupta până la ultima pictură de sânge ca tu să nu fii de acord cu mine". Am ajuns să votăm pentru celălalt candidat, dar nu vom vorbi acum despre această poveste pentru că după aceea am fost dezamăgiți.
De ce înflorește extremismul
Astfel, ajung să vă spun de ce înflorește extremismul. Oamenii nu au încredere și ajung să fie dezamăgiți de clasa politică. Cred că în întreaga lume ne confruntăm astăzi cu o criză de lideri. Acesta este un teren pe care extremismul poate crește foarte ușor. Haideți să schimbăm ceva. (....) Titlurile false întotdeauna atrag mai mult atenția decât realitatea care e plină de nuanțe. Actul de a concepe politici, de a face ceva, este un proces laborios și plictisitor pe care mulți oameni nu se obosesc să îl înțeleagă, dar tocmai asta face ca anumiți oameni să fie lideri adevărați. Sunt cei care conduc bine și alții care știu doar să facă campanii bune.
Din păcate, am votat pentru cei care fac doar campanii bune în această lume care se mișcă din ce în ce mai repede, care depinde de ce primim pe rețelele sociale, ajungem să nu mai avem timp să digerăm lucrurile și să separăm adevărul de minciuni. Trebuie însă să facem asta, să trecem dincolo de declarațiile senzaționale, de titluri, de campaniile politice și să căutăm adevărul nu doar de dragul democrației, ci al păcii mondiale, pentru că, așa cum ne-au învățat părinții noștri, nu putem să considerăm că adevărul este dat, că este ceva de la sine înțeles. Nu mai putem face asta", a spus Selly la evenimentul NATO.
"Selly, pe scena summit-ului NATO pentru tineret, un discurs foarte bun, cu un mesaj foarte bun. Ne-ai făcut mândri astăzi Selly, bravo, un discurs excepțional, excelent", a declarat realizatorul TV Mihai Gâdea imediat după difuzarea discursului lui Selly.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News