Cutremur pe piața asigurărilor: firmele locale nu fac față unui seism ca în 1977
Majoritatea asigurătorilor locali nu sunt pregătiţi să facă faţă, din punct vedere financiar, efectelor unui cutremur similar celui din martie 1977. Principalul motiv este lipsa reasigurării, a recunoscut, vineri, preşedintele UNSAR, Cristian Constantinescu.
"Dacă vă uitaţi pe rapoartele anuale veţi observa că gradul de reasigurare pe segmentul imobiliar (property) este foarte redus. Mulţi asigurători speră ca riscul pe care îl acoperă să nu se întâmple şi, la finalul contractului, să rămână cu banii din primă în buzunar", a spus Constantinescu, în cadrul unui seminar organizat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) la Sinaia. El a adăugat că, în cazul societății pe care a condus-o până în mai 2010, pentru fiecare leu încasat ca primă de asigurare se ceda în reasigurare circa 30%."Multe societăţii nu au însă mai mult de 5% din portofoliul property cedat în reasigurare", a spus Constantinescu.
În plus, puţini asigurători au investit în sisteme IT care permit continuarea activităţii în cazul unui cutremur. "Un astfel de sistem costă. Spre exemplu, circa trei milioane de euro într-un sistem de backup şi recuperare în caz de dezastru. Acest sistem este amplasat într-o locaţie din Braşov şi, în cazul unui cutremur sau alt eveniment catastrofic, firma îşi va putea continua activitatea fără prea multe probleme", a mai spus reprezentantul UNSAR.
UNSAR este organizaţia profesională a companiilor de asigurare, constituită în anul 1994 în scopul dezvoltării, extinderii, colaborării şi cooperării în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor pe plan intern şi internaţional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News