Ciutacu: Mama mea a avut cancer. E un miracol al medicinei românești
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Ciutacu / Kanal D
Ciutacu / Kanal D
Victor Ciutacu a spus că mama sa este o minune a medicinei românești.

Jurnalistul a fost întrebat de ce îi este frică, iar răspunsul său a fost: „De boală. Mi-e frică de cancer. Mama mea este un miracol al medicinei românești.  Mama mea este operată de cancer la sân în anul 1984, când dădeam eu „capacitatea”, cum se zice acum, pe nou. A fost operată cu mijloacele respective, la vremea respectivă. Și trăiește și astăzi.

Mi-e frică de lucrurile inevitabile, de lucrurile cărora nu le-aș putea face față indiferent de cât de puternic aș fi. Mi-e frică de lucrurile nerezolvabile. Am un respect Dumnezeiesc față de doctorii care sunt doctori, nu față de doctorii care sunt comercianți, nu față de doctorii care sunt negustori. Am respect față de doctorul în sine, ca profesie. Înainte să vină preotul, ultima speranță ți-o pui în doctor. Mi-e frică de lucrurile care nu lasă loc de speranță. În rest, toate sunt rezolvabile pe lume”, a spus Victor Ciutacu la Kanal D, în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”.

VEZI ȘI: Ciutacu, despre Ciolacu: O să spun ceva ce o să-mi atragă mulți scuipați:

https://www.dcnews.ro/ciutacu-despre-ciolacu-o-sa-spun-ceva-ce-o-sa-mi-atraga-multi-scuipati_953781.html

VEZI ȘI: Ciutacu: Am fost în stare să-l sun și să-i zic: „Dacă au făcut-o ai tăi, te omor cu mâna mea!” Puteam să generez un scandal național:

https://www.dcnews.ro/ciutacu-am-fost-in-stare-sa-l-sun-si-sa-i-zic-daca-au-facut-o-ai-tai-te-omor-cu-mana-mea-eram-in-stare-sa-generez-un-scandal-national_953917.html

Ce este cancerul la sân

Cancerul la sân este afecțiunea oncologică cea mai frecventă la femeile din România. Diagnosticat și tratat corect în că din stadiile incipiente, cancerul mamar poate fi vindecat.

În România, conform estimărilor Globocan 2020, cancerul la sân este cel mai întâlnit tip de cancer la femei și pe locul al treilea între cauzele de deces prin cancer, după neoplasmul pulmonar și cel de colon. Din fericire, afecțiunea poate beneficia de viză curativă, dacă este diagnosticată din timp, prin investigații rapide, simple și accesibile, indicate și pentru screening – mamografie sau ecografie mamară, conform SANADOR.

Factorii de risc pentru cancerul mamar sunt multipli:

Sexul feminin – femeile au risc mai mare de a face neoplazia decât bărbații;

Vârsta avansată: riscul de a face cancer crește cu vârsta;

Istoric personal de boli ale sânului: dacă ai în antecedente mastoză chistică, displazie mamară, istoric personal de puncții mamare repetate cu diagnostic histologic de carcinom „in situ”, riscul de cancer este mai mare;

Dacă ai fost diagnosticată cu cancer mamar la unul dintre sâni, ai risc mare de a face cancer și la al doilea sân;

Dacă ai istoric familial de cancer mamar, rude de gradul I sau II cu cancer mamar, un consult de genetică medicală devine important și necesar;

Expunerea la noxe și radiații;

Obezitatea este un factor risc frecvent asociat cu cancerul, în general;

Debutul menstruației înainte de vârsta de 12 ani;

Menopauza târzie;

Femeile care nu au rămas niciodată însărcinate au risc mai mare de a face boala;

Tratament hormonal de substituție în postmenopauză;

Consum de alcool.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel