Ce spune Blejnar, fostul șef ANAF, despre mafia cărnii
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
blejnar dece
blejnar dece

Fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, spune că nu este imposibil ca în numai 6 luni să fie făcută o evaziune fiscală de 50 de milioane de euro, suma la care se ridică prejudiciul din scandalul "mafia cărnii", în care sunt implicați, spun procurorii, un senator și un procuror al PÎCCJ. Blejnar a explicat că cei mai mulți dintre infractori exploatează legislația europeană aplicată și în România, realizând evaziunea prin regimul de scutire de la plata TVA. 

Fostul director al Autorității Naționale de Administrate Fiscală a afirmat, luni, în emisiunea "Ediție Specială", moderată de Laura Chiriac și Victor Ciutacu și difuzată de România Tv, că a primit în timpul mandatului său informări de la serviciile secrete despre astfel de mecanisme, dar nu-și mai amintește dacă i-a fost adus la cunoștință acest caz.

Blejnar a explicat sistemul folosit de evazioniști, prin care se poate ajunge la prejudicii uriașe într-un interval de câteva luni. "În 6 luni se poate face o evaziune de 50 de mil de euro. Odată ce am aderat la UE, România a trebuit să-şi adapteze legislaţia la cea europeană...sistemul comun al TVA...nu mai există graniţe interne, toate mărfurile care circulă în regim de scutire la plata TVA. Asta este o oportunitate, pe care foarte multe lanţuri o exploatează în mod ilicit", a spus Blejnar.

Rugat să exemplifice, fostul șef al ANAF a declarat: "Un tir de carne este în jur de 50.000 de euro, TVA e 12.000 de euro. Dacă aduci în jur de 10 tiruri pe săptămână, evaziunea fiscală nu mai e de 12.000. Aici e...şi dacă mergem pe calculul Fiscului şi adăugăm penalităţi, ne apropiem de 50 de milioane de euro".

"Ei au fost monitorizaţi în această acţiune. Noi când făceam acţiuni, interveneam după a doua a treia lună, stopam, se înfiinţa altă societate comercială (...) În 2010, am introdus ordinul 76, prin care am obligat toate firmele să-şi decaleze...să nu mai plătească TVA-ul trimestrial", a conchis Blejnar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel