Boris Johnson, discuţie la telefon cu Putin: Rămân dificultăţi importante
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 26 oct, 01:06
WhatsApp
Boris Johnson
Premierul britanic, Boris Johnson, l-a asigurat luni pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că relaţiile dintre ţările lor, foarte degradate, nu sunt la nivelul dorit de Londra şi a cerut Rusiei să depună mai multe eforturi pentru climat înainte de COP26, potrivit Downing Street, notează AFP. 

'Prim-ministrul a fost clar asupra faptului că relaţia actuală dintre Marea Birtanie şi Rusia nu este cea pe care o dorim', a indicat un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson după prima lor discuţie din mai 2020.

'Rămân dificultăţi importante'

'Rămân dificultăţi importante', a adăugat el, referindu-se la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în 2018 pe teritoriul britanic şi problema Ucrainei.

'În pofida problemelor cunoscute, ar fi util ca Moscova şi Londra să coopereze pe anumite teme', a indicat Kremlinul la rândul său într-un comunicat.

Relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie au fost subminate de o serie de dezacorduri în ultimii 15 ani, de la otrăvirea cu poloniu 210 a fostului spion Aleksandr Litvinenko în Marea Britanie în 2006 până la afacerea Skripal, pe lângă chestiuni diplomatice precum Siria sau Ucraina.

G Ad:

Putin nu intenționază să participe la conferința ONU despre schimbările climatice

În timp ce Vladimir Putin nu intenţionează să participe la conferinţa ONU privind schimbările climatice COP26 care se deschide duminică la Glasgow, în Scoţia, Boris Johnson şi-a manifestat 'speranţa ca Rusia să îşi modifice obiectivul de a atinge neutralitatea carbonului până în anul 2050', faţă de 2060 în prezent, potrivit Downing Street.

Liderul de la Kremlin 'şi-a exprimat regretul că nu poate veni personal la summitul COP din cauza situaţiei legate de coronavirus în Rusia', potrivit sursei.

Peste 120 de lideri mondiali sunt aşteptaţi la cel mai mare summit privind schimbările climatice după negocierile de la Paris din 2015, organizat la 1 şi 2 noiembrie. Nici Vladimir Putin, nici preşedintele chinez Xi Jinping nu au plănuit să participe, stârnind temeri că se va ajunge mai greu la un acord final, conform Agerpres.

Putin i-a acordat cetăţenia rusă Nataliei Oreiro

Amintim faptul că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a acordat luni cetăţenia rusă cântăreţei şi actriţei uruguayene Natalia Oreiro, foarte populară în această ţară pentru rolurile sale în numeroase telenovele, relatează EFE. 

Natalia Oreiro, care vizitează periodic Rusia, a prezentat o cerere pentru primirea cetăţeniei în iunie 2016, potrivit portalului Gazeta.ru. Artista de origine spaniolă, născută în Uruguay, şi-a exprimat în numeroase ocazii dragostea faţă de țara lui Putin.

'Rusia este şi patria mea'

Cu ocazia Zilei Naţionale a Rusiei, sărbătorită la 12 iunie, Oreiro a postat un mesaj pe Twitter în care purta un 'kokoshnik' de culoare roşie (un acoperământ de cap tradiţional rusesc purtat de femei şi fete), pentru a-i felicita pe ruşi cu această ocazie şi pentru a-i asigura că 'Rusia este şi patria mea'.

În anul 2018, artista a înregistrat un cântec dedicat Campionatul Mondial de Fotbal, iar în 2019 a susţinut în cadrul turneului său, 'Unforgettable', spectacole în 13 oraşe ale Rusiei.

Anul acesta, Natalia Oreiro a glumit, într-un interviu acordat unui popular program rus de televiziune, că va fi 'mai rusoaică decât Gerard Depardieu', care a primit cetăţenia rusă în 2013, după un diferend cu autorităţile franceze care au majorat impozitele pentru cei bogaţi.

În ultimii ani, Putin a acordat cetăţenia rusă prin procedură de urgenţă unor actori din Occident, printre care şi starul american Steven Seagal.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro