Jurnaliștii din Transilvania se delimitează de activiștii anti-Roșia Montană
Data publicării:
Autor: elena_badea
WhatsApp
oana moisil
oana moisil

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) informează, în cadrul unui comunicat de presă al asociației, că se delimitează de acțiunile activiştilor de mediu care se recomandă ca fiind jurnalişti "doar pentru a-şi atinge interesele personale sau de grup". 

[caption id="attachment_400580" align="alignleft" width="310"] Sursa foto: transilvaniareporter.ro[/caption]

„Considerăm că persoanele care folosesc dreptul la liberă exprimare pentru a servi în mod partizan o cauză (agenda-driven activists) nu pot fi considerați jurnalişti, chiar dacă publică în mod constant în diverse publicații sau new media. Această diferență este dată de faptul că ei fac rabat de la un principiu fundamental al jurnalismului, anume cel al relatării echidistante, pe cât posibil neutre şi imparțiale. La acest principiu face trimitere directă punctul 5 al Codului Deontologic al Clubului Român de Presă, la care a aderat şi APPC: «Ziaristul va da publicității punctele de vedere ale tuturor părților implicate în cazul unor păreri divergente»”, precizează documentul citat, potrivit transilvaniareporter.ro.

Membrii APPC consideră "nu se poate pune semnul egalității între jurnaliştii care, zi de zi, încearcă să informeze corect opinia publică şi activiştii care se declară ziarişti doar pentru a-şi atinge interesele personale sau de grup. APPC respectă instituțiile statului şi acționează pentru apărarea libertății de exprimare ca pilon principal al democrației din România însă condamnă modul în care anumite persoane încearcă să se folosească de meseria de jurnalist pentru a-şi atinge scopurile”.

Demersul APPC survine la scurt timp după ce Oana Moisil, unul dintre liderii protestatarilor anti-RMGC care se recomandă ca fiind jurnalist,a fost blocată de forțele de ordine să intre la un briefing de presă al premierului Victor Ponta.

Ulterior, potrivit sursei citate, Oana Moisil și-a explicat gestul: „Voiam să-i adresez premierului întrebări despre situaţiile din Pungeşti şi Roşia Montană. Nu ştiam dacă va sta sau nu la discuţii cu presa după tăierea panglicii, aşa c-am încercat să mă apropii de el printre ceilalţi jurnalişti”.

Un eveniment similar a avut loc în iulie 2013, când Ramona Duminicioiu, un alt lider al protestatarilor s-a infiltrat printre jurnaliști la o conferință de presă la Prefectura Cluj și a strivit o roșie pe tableta ministrului Dan Șova.

Asociația Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC), înființată în 2005, reuneşte aproximativ 80 de jurnalişti clujeni, de la peste 20 de publicații, posturi de radio, televiziuni şi platforme on line.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel