Zeci de arme letale, furate din Spania, pe piața neagră din România. Cms. șef Dinu Nicolae-Adrian spune cum s-a întâmplat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Ce se întâmplă cu armele găsite asupra celor care nu au drept să le dețină?

Comisar-șef de poliție Dinu Nicolae-Adrian, director al Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase - IGPR, a fost invitatul Laurei Duță la DC News unde a vorbit despre armele ilegale, amintind, printre altele, și despre celebrul caz de anul trecut al românilor care au sustras mai multe arme din locuințele unor oameni din Spania.

Ce se întâmplă cu armele ilegale

Pe fondul unor imagini furnizate de Poliția Română în care se poate vedea percheziția în amănunt a domiciliilor celor care au furat mai multe arme letale și neletale, Laura Duță a deschis dialogul cu următoarea întrebare: "Ce se întâmplă, de obicei, cu aceste arme găsite care bănuiesc că nici nu sunt trecute într-un registru oficial de evidență?".

Cms. șef Dinu Nicolae-Adrian a explicat: "Armele ilegale nu sunt trecute în Registrul Național al Armelor. Doar că depinde de locul în care au fost procurate de respectivele persoane și introduse în circuitul ilegal. Noi avem posibilitatea să efectuăm trasabilitatea armelor, direcția noastră este desemnată prin lege punct național focal de arme, ceea ce înseamnă că noi asigurăm tot ce ține de comunicare și schimb de informații cu organizațiile și instituțiile din statele membre, și atunci, încercăm să refacem traseul după seriile, marca, modelul, fotografii... toate indiciile pe care le avem.

Aici (n.r. în filmulețul difuzat în timpul emisiunii) avem imagini de la Bistrița Năsăud unde colegii mei au instrumentat un dosar ce privea un grup infracțional suspect de criminalitate organizată. Membrii grupării aveau un mod de operare destul de interesant. Sustrăgeau arme ilegale din țările occidentale după care le aduceau în România, le puneau în circuitul ilegal și, sub diferite modalități, le tranzacționau pentru sume importante de bani.

În această acțiune am avut 15 arme letale deținute ilegal, ridicate cu ocazia perchezițiilor, 13 arme neletale deținute ilegal, plus alte mijloace de probă - telefoane, muniție - pe care respectivii inculpați le foloseau".

De unde sunt cumpărate armele ilegale

Laura Duță: De unde își procură aceste arme ilegale?

Cms. șef. Dinu Nicolae-Adrian: De exemplu, în acest caz, erau sustrase din casele cetățenilor spanioli, sub un pretext relativ simplu. Aveau puse armele la vânzare pe site-uri și sub pretextul că vor să vadă armele, oarecum scanau puțin condițiile de păstrare și posibilitățile de a pătrunde prin efracție și ajungeau să le sustragă. Ele erau plasate în România, pentru diferite persoane care erau interesate de aceste arme, bineînțeles în condiții ilegale. Nu mai puteau să ajună în circuitul legal pentru că deja erau declarate de către statele unde erau înregistrare cum că au fost furate.

Interviul complet, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel