Data publicării:
Tăriceanu, candidat la prezidențiale. Borza, analiză la sânge - video
Deputatul Remus Borza consideră că, fără suportul PSD, Călin Popescu-Tăriceanu nu are nicio șansă să intre în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2019.
„Tăriceanu are discurs. Din '90 e pe prima scenă a politicii românești. Are alonjă, e un om politic valoros. Apreciez consecvanța discursului împotriva abuzurilor și a statului paralel, cu care a și câștigat capital politic. Există, însă, și o doză de ipocrizie în discursul său. Se numără printre liderii politici care au pus o cărămidă la temelia acestui sistem ticăloșit, cum îl caracteriza președintele Băsescu. În anul 2005, în calitate de premier, a numit-o pe Monica Macovei ministru al justiției. Doi ani mai târziu, a refuzat să o demită în urma unei moțiuni votate în Parlament împotriva acesteia. În timpul guvernării Tăriceanu, s-au modificat legislația penală și Legile justiției, care i-au permis doamnei Macovei schimbarea procurorilor șefi de parchete și, ulterior, încheierea faimoaselor protocoale. Să ne aducem aminte și de Ordonanța Prună (n.r. OUG 6/2016), care transforma SRI în organ de cercetare penală, a fost adopată tacit în Senat. Tăriceanu susținea, la 11 zile după ce Guvernul Cioloș a dat respectiva ordonanță fără să mai aștepte avizul CSM, că OUG 6/2016 este neconstituțională și că trebuie respinsă în Parlament. Deși avea dreptate, nu a făcut nimic pentru a anula efectele acestei monstruozități", a declarat deputatul Remus Borza.
Tăriceanu, joc dublu
„Ca majoritatea politicienilor, CTP face un joc dublu. Încearcă o apropiere de președintele Iohannis și PNL, în timp ce rămâne și în barca lui Liviu Dragnea, cu speranța că acesta își va ține promisiunea și îl va nominaliza și susține drept unic candidat al alianței PSD-ALDE la alegerile prezidențiale. Tăriceanu are o șansă teoretică să prindă turul doi și să îl învingă pe Iohannis. Acest lucru se va întâmpla doar dacă va fi susținut de PSD. În caz contrar, nu are nicio șansă. ALDE e un partid de 10%, chiar dacă unii îl gonflează spre 15%. S-ar putea ca la momentul adevărului, peste doi ani, chiar și anul viitor, la alegerile europarlamentare, să vedem că forța reală a ALDE este de 6-7%. Atât. Atenție, și aceasta se va eroda. Evoluția ALDE trebuie văzută în tandem cu cea a PNL. Dacă PNL se stabilizează – și în ultimele luni de zile, de când i-a băgat Iohannis în ședință pe fruntașii liberali, lucrurile s-au mai liniștit - cei care au migrat de la PNL spre ALDE vor face cale întoarsă. E cu dublu sens strada oportunismului și a migrării politice. ALDE a crescut când PNL era în derută. Dacă PNL începe să își revină, din același oportunism, cei care au plecat în ALDE se vor întoarce", a spus Borza.
„Nu e în interesul lui Tăriceanu să-l blocheze pe Dragnea"
Revenind la alegerile din 2019, deputatul Remus Borza a mai declarat: „Niciun alt lider PSD, în afară de Dragnea, nu ar renunța la un candidat propriu pentru președinție. Dintotdeauna, PSD a avut candidat la președinție și e normal, atâta timp cât vorbim despre cel mai mare partid din România. Dragnea, la momentul potrivit, poate scutura copacul de omizi și se poate debarasa de ALDE. PSD e capabil să guverneze și fără ALDE. Cu ajutorul UDMR și al minorităților naționale. Mai mult decât atât, odată scos ALDE de la guvernare, mai mulți parlamentari ai formațiunii conduse de Tăriceanu vor migra spre PSD. Cel mai recent exemplu este senatorul Scarlat Iriza. ALDE e partid parlamentar, Tăriceanu e președinte al Senatului și datorită lui Dragnea. Oricum, funcția de președinte a Senatului e a PSD. Dacă PSD la legislativele din 2016 nu ar fi dat voturi către ALDE și PRU, PSD ar fi avut majoritate de unul singur la Cameră și la Senat. Dragnea, prin menținerea lui Tăriceanu președinte al Senatului, îi asigură acestuia o bună vizibilitate, pe care o poate capitaliza politic din perspectiva prezidențialelor. Așadar, nu e în interesul lui Tăriceanu să-l blocheze pe Dragnea prin refuzul promovării unei ordonanțe pe amnistie și a remanierii unor miniștri ALDE care nu au performat. Avem nevoie și în politica românească de onoare, demnitate, moralitate și solidaritate".
Video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News