Frontul pe care Rusia atacă democrațiile occidentale. Geoană: Voi discuta cu oficiali americani despre modul în care să ne apărăm
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Mircea Geoană a fost prezent la Antena 3 CNN unde a discutat despre situația geopolitică în care ne aflăm.

Mircea Geoană: ”Rusia are interesul să vadă nu doar Marea Neagră ci și Marea Mediterană. Rușii fac pași ”interesanți” în Sahel, din Niger se cere plecarea trupelor occidentale, fostul Wagner și actualul Africa Corp continuă să aibă succes în anumite țări.”

În strategia de apărare pentru România, Marea Mediterană și cea Neagră fac parte din același plan. Noi la NATO nu gândim separat, noi gândim ca un tot unitar. România este o țară care nu este departe nici geografic dar nici politic de zona Orientului Mijlociu. Sunt și oportunități de business, coridoare economice și energie, dar sunt și riscuri pe frontul de est și frontul de sud. De aceea trebuie să fim foarte vigilenți. 

Există un al treilea front care se desfășoară în fiecare zi, frontul dezinformării rusești care se întâmplă în majoritatea țărilor care au alegeri. Din SUA până în Anglia și de la Parlamentul European până la Chișinău sau București se petrece un război cibernetic și hibrid, există riscuri la adresa infrastructurii critice pe care o avem cu toții în economiile noastre. E o perioadă foarte complicată în care lucruri mai ”clasice”, precum războiul convențional cu risc de escaladare în Orientul Mijlociu stau în umbra conflictelor neconvenționale. 

NATO lucrează cu UE, cu G7 și chiar în vizita oficială pe care o fac la Washington voi discuta cu înalți oficiali americani despre modul în care trebuie să ne apărăm democrațiile și reziliența noastră democratică, dar și securitatea economică și energetică.”, a mai declarat secretarul adjunct al NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel