STUDIU: Săracii au murit de COVID cu o rată de două ori mai mare decât oamenii bogați
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Anthony Nguyen
Foto Ilustrativ/Pexels Anthony Nguyen
Potrivit unui nou studiu, americanii care au locuit în regiunile mai sărace din Statele Unite în timpul pandemiei au murit din cauza virusului la aproape dublul ratei celor care locuiau în regiunile mai bogate.

Studiul, publicat luni de Poor People's Campaign, a arătat că cele 300 de regiuni din SUA cu cele mai mari rate de deces cauzate de COVID-19 au avut o rată medie a sărăciei de 45%, a raportat Reuters. Între timp, venitul mediu al gospodăriei pentru acele regiuni a fost, de asemenea, cu o medie de 23.000 de dolari mai mic decât regiunile cu rate mai scăzute ale deceselor, potrivit studiului.

SUA au înregistrat cele mai cumulate decese cauzate de COVID-19 pe cap de locuitor decât orice altă națiune mare, cu venituri mari, a raportat New York Times, raportul Poor People's Campaign arătând că județele mai sărace au fost afectate în mod disproporționat. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au raportat că peste 980.000 de oameni din SUA au murit din cauza bolii, apropiindu-se națiunea de a înregistra 1 milion de decese în cei peste doi ani de la începutul pandemiei.

Studiul, care a analizat datele privind veniturile și decesele din peste 3.200 de comitate din SUA, a arătat că multe dintre primele 20 de districte în ceea ce privește ratele de deces cauzate de COVID-19 erau situate în zone din Georgia, Texas și Virginia care erau puțin populate, a raportat Reuters, potrivit News Week.

Când țara se confrunta cu creșterea variantei Delta anul trecut, discrepanța ratelor mortalității dintre zonele mai sărace și cele mai bogate a fost și mai mare. Studiul a arătat că americanii care trăiau în regiunile cu cele mai mici venituri au murit cu o rată de cinci ori mai mare decât cei care locuiau în zonele cu cele mai mari venituri.

Valul variantei Omicron a provocat, de asemenea, o diferență mai mare în ratele de deces între zonele mai sărace și cele mai bogate, deși nu a fost la fel de grav ca varianta Delta. Rata mortalității Omicron a fost de aproape trei ori mai mare în comitatele care aveau venituri medii mai mici, se arată în raport.

Omicron a fost recent înlocuită de subvarianta Omicron BA.2 ca tulpină dominantă în SUA

Ratele de vaccinare din comitatele mai sărace nu au fost pe deplin capabile să țină seama de diferența dintre ratele de deces între grupurile de venituri. Raportul a spus că ratele de vaccinare județene în aproape fiecare grup de venit au variat între acoperirea aproape totală, sau 85 la sută sau mai mult, până la aproape deloc acoperire, sau mai puțin de 5 la sută.

„Ratele medii de vaccinare sunt, în general, mai mari în comitatele cu cele mai mari venituri decât în ​​județele cu venituri medii și mici, cu toate acestea, aceste diferențe nu explică întreaga variație a ratelor de deces în fazele ulterioare ale pandemiei”, se arată în raport.

Poor People's Campaign lucrează pentru a combate inegalitatea veniturilor din SUA, precum și „cere ca nedreptățile interconectate ale rasismului sistemic, sărăciei, devastării ecologice, economiei de război/militarismului și narațiunii morale distorsionate a naționalismului religios să fie puse capăt”, potrivit către site-ul său.

Acesta a colaborat cu Rețeaua Națiunilor Unite pentru Soluții pentru Dezvoltare Durabilă (SDSN) la elaborarea raportului, care a fost menit să umple un gol în informații privind starea de sărăcie a persoanelor care au murit din cauza COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel