Sondaj INSCOP. Ce scor ar obține PNL dacă duminică ar avea loc alegeri locale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie creată de Element5 Digital, de la Pexels
Fotografie creată de Element5 Digital, de la Pexels
În rândurile de mai jos aflăm cum ar vota românii dacă duminică ar fi alegeri locale, conform unui sondaj INSCOP.

Este un sondaj de opinie INSCOP Research realizat la comanda News.ro. Intenția de vot pentru alegerile locale arată așa:

Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (80.6% din total eșantion), 28.4% dintre alegători indică PSD (față de 30.6% în martie), 26.7% PNL (față de 25.6% în martie), 14.4% AUR (față de 17.4% în martie), 10.8% Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) (față de 9.8% în martie), 3.7% SOS Romania (față de 4.3% în martie), 5.3% UDMR (față de 4% în martie), 3.3% Alianța AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) (față de 3.1% în martie), 1.9% Partidul Pro România (față de 2.4% în martie), 1.9% REPER, 1.6% PUSL. 1.9% indică alt partid (față de 2.7% în martie), conform https://informat.ro/politica/raport-echilibrat-intre-psd-si-pnl-la-intentia-de-vot-pentru-alegerile-locale

În 2024, în România se desfăşoară 4 rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale. Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2024 din 8 martie 2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale şi europarlamentare din 2024, s-a decis ca scrutinul europarlamentar şi alegerile locale să aibă loc în aceeaşi zi, la data de 9 iunie.

Printre motivele invocate de legiuitor pentru comasarea celor două rânduri de alegeri, se numără: o mai mare reprezentativitate a membrilor din România în Parlamentul European şi consolidarea poziţiei României în Uniunea Europeană; evitarea repetării incidentelor produse la secţiile de votare din străinătate la europarlamentarele din 2019 şi pentru prevenirea apariţiei unor disfuncţionalităţi majore în desfăşurarea procesului electoral din străinătate; crearea premiselor ca un număr cât mai mare de alegători să se prezinte la urne; reducerea perioadei electorale, în condiţiile în care, în România, în anul 2024, se vor desfăşura 4 tipuri de scrutinuri electorale etc, conform OUG nr. 21/2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel