Nu s-a mai întâmplat de 23 de ani în SUA. Adrian Mitroi: Inflația este lipicioasă, iar dolarul este prea tare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Analistul de investiții Adrian Mitroi a precizat de ce Fed-ul nu are momentan un interes pentru reducerea dobânzilor.

„Dacă începuse anul cu o previziune de 7 presupuse scăderi, acum vorbim de una, posibil că o să treacă și aia. Inflația este lipicioasă, iar dolarul este prea tare. Fed-ul este băgat în corzi din cauză că dolarul e prea tare. Lumea fuge către dolar pentru că dobânzile vor rămâne mari - „higher for longer”. Economia nu are nevoie de stimulii produși de o dobândă mai mică. Este în continuare funcțională, generează joburi. E turată parțial de inteligența artificială, de economia de război. E importantă și asta și e foarte critic să ai resursele focusate acolo. Din punctul ăsta de vedere, nu văd o criză majoră sau un necesar. Piețele sunt dezamăgite, dar le trece și găsesc o altă jucărie de așteptare pentru dobânzi mai mici”, a declarat Adrian Mitroi.

Reamintim că Rezerva Federală a Statelor Unite (FED) a anunțat miercuri că își menține punctul de vedere asupra ratelor dobânzilor, rămânând hotărâtă să nu le reducă, deoarece se confruntă în continuare cu o inflație persistentă și crescută. Decizia a fost luată în contextul unei lupte susținute împotriva inflației, care s-a intensificat în ultima perioadă.

În conformitate cu așteptările, banca centrală a SUA a decis să mențină rata de referință a împrumuturilor pe termen scurt într-un interval țintă între 5,25% și 5,50%. Această rată a fost stabilită din iulie 2023, momentul ultimei creșteri decizionale a FED, care a dus intervalul la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.

Comitetul Federal pentru Piața Deschisă a decis să reducă ritmul de ajustare a bilanțului uriaș al băncii centrale, o mișcare care poate fi interpretată ca o relaxare progresivă a politicii monetare.

În comunicatul său de după ședință, Comitetul a remarcat că nu au fost realizate progrese semnificative în reducerea inflației spre ținta de 2%.

„Comitetul nu anticipă o reducere a intervalului țintă până nu va exista o încredere mai mare că inflația se va îndrepta în mod sustenabil spre 2%”, se menționează în declarație.

Președintele FED, Jerome Powell, a subliniat că ritmul inflației este încă prea ridicat.

„Inflația rămâne excesiv de mare”, a afirmat el. „Nu au fost realizate progrese semnificative în reducerea acesteia, iar perspectiva este incertă”.

Cu toate acestea, investitorii au reacționat pozitiv la declarațiile lui Powell, care a sugerat că următoarea mișcare a FED este „puțin probabil” să fie o creștere a ratelor. Indicele Dow Jones Industrial Average a înregistrat un salt de până la 500 de puncte în urma acestor observații. Powell a subliniat, de asemenea, importanța luării deciziilor „ședință cu ședință”.

Deși ritmul creșterii prețurilor a scăzut semnificativ față de vârful din mijlocul anului 2022, majoritatea datelor din 2024 au indicat că inflația rămâne mult peste ținta anuală de 2% a FED. Indicatorii principali ai băncii centrale arată că inflația se situează la o rată anuală de 2,7% - 2,8%, excluzând produsele alimentare și energia.

În același timp, Produsul Intern Brut a crescut cu un ritm anual de 1,6% în primul trimestru, sub așteptări, stârnind preocupări cu privire la potențialul de stagflație, caracterizată de inflație ridicată și creștere economică lentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel