Acuzații în presa austriacă: Dronele militare rusești folosesc AI dezvoltat cu Kaspersky
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Un producător de softuri anti-virus pe care și unii români le-au instalat pe laptopuri sau PC-uri este acuzat de colaborare cu armata lui Putin, căreia i-ar fi furnizat AI pentru dronele militare. Compania Kaspersky spune că acuzațiile sunt falsuri, inexactități și specualții ale unor documente scoase din context.

Ziarul austriac DerStandard publică un raport al Grupului de investigații Informnapalm, care acuză Kaspersky că furnizează Moscovei soft-uri pentru dirijarea dronelor folosite în Ucraina.

Compania cibernetică fondată de un cetățean rus, cu sediul în Anglia, ar fi implicată în efortul de război al lui Putin, pe care îl ajută cu tehnologia sa de inteligență artificială, ar susține documente interne ale firmei, care au fost transmise OSINT, un grup specializat în investigații în domeniul high-tech. Compania Kaspersky respinge acuzațiile.

Conexiunile Kaspersky cu producătorul de drone Albatross ar fi început încă din 2018, scrie DerStandard. La acea vreme, șase persoane au fondat un grup numit ALB-search pentru a participa la o competiție pentru drone civile, de căutare și salvare. Se crede că doi dintre membrii ALB-search au fost implicați în mod semnificativ în dezvoltarea următoarelor drone de spionaj Albatross - în timp ce erau angajați la Kaspersky. Unul dintre ei chiar a condus departamentul de mijloace anti-dronă al companiei Kaspersky începând cu 2018, care se laudă că poate răspunde automat la amenințările din partea dronelor.

Potrivit Informnapalm, aceste softuri stau la baza unora dintre tehnologiile centrale ale Albatross: urmărirea oamenilor folosind învățarea automată - o tehnologie care poate fi folosită atât în mod pașnic, cât și, așa cum se întâmplă în Ucraina, în război. ALB-search chiar a înregistrat un brevet pentru această tehnologie: hardware-ul cu toți senzorii și camerele sale se pare că ar fi fost dezvoltat ca parte a lui Albatross, în timp ce dezvoltatorii de la Kaspersky ar fi fost responsabili pentru detectarea reală prin AI.

Compania Kaspersky consideră aceste alegații drept declarații false, inexactități factuale și speculații. Proiectul pilot menționat a vizat operațiuni umanitare, iar multe dintre documentele și emailurile publicate de Informnapalm au fost luate din context, spune Kasperky, citat de DerStandard. Cu toate că doi dintre oamenii firmei au lucrat efectiv cu Albatross, aceasta s-a întâmplat înainte să fie angajați de compania de securitate cibernetică. Deși există oficial o cooperare între cele două companii, aceasta a fost, de asemenea, întreruptă în 2022, și a fost vorba doar despre soluția anti-dronă deja cunoscută public a Kaspersky.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel