Socialul nu trebuie pus deasupra economiei, susține secretarul general al AOAR
Politica industrială, fondurile europene și sistemul de finanţare sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă economia românească, susține secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan. Reprezentantul AOAR a declarat că oamenii de afaceri speră ca noul
Într-un interviu pentru ziarul Bursa, Cristian Pârvan a declarat că problemele actuale ale mediului de afaceri se concentrează pe politica industrială, deoarece industria a fost unul dintre pilonii generatori ai PIB-ului din ultimii ani. În trimestrul trecut, însă, industria și-a scăzut substanțial producția, fie din cauza unor retrageri de pe piața românească, fie din lipsa susținerii capitalului românesc. Reprezentantul AOAR atrage atenția că în astfel de situații, statul ar trebui să ia măsuri pentru susținerea producției, și să investească în competivitate și inovare.
Secretarul general al AOAR a explicat că un domeniul important îl constituie siderurgia, fiindcă este "legată ombilical de dezvoltarea economică". În acest sens, Cristian Pârvan își argumentează afirmația prin faptul că siderurgia "poate avea cinci ani de pierdere și, dacă în al șaselea an se relansează economia, pe baza cererii, profitul realizat într-un an-doi acoperă cu mult pierderea".
Pe de altă parte, Cristian Pârvan este de părere că România ar putea deveni o țară competitivă dacă investește în IT.
De asemenea, pe partea de inovare, reprezentatul AOAR susține că trebuie să vedem ce produse se pot industrializa, adâugând că "dacă măsurile sociale vor prevala măsurilor pentru stimularea economiei, va fi o nenorocire". Cristian Pârvan a declarat că "nenorocirea" se referă, în primul rând, la oferirea de ajutoare de stat doar celor care se angajează să refacă niște lanțuri de producție, cu exemplul Cuprumin. "Am avut extrageri de cupru, rafinare brută, rafinare fină, producție de fire și de bandă. Am distrus această filieră. Nu mai facem nici bandă, nici fire, nici rafinare brută, nici rafinare fină și ne propunem să vindem minereuri cu vagoanele. Acest lucru este valabil la toate tipurile de minereuri, chiar și în cazul sării", a declarat secretarul general al AOAR.
În plus, Pârvan spune că privatizarea nu este o soluție bună pentru a avea creștere economică, pentru că România "privatizează la ordin", neavând idee cum se realizează aceasta "știință". "Privatizarea nu se face ca la piață, ci este un mijlpoc de a obține ceva, nu doar bani. Or noi, de 20 de ani, nu am făcut altceva decât să urmărim să obținem bani", consideră repezentantul AOAR, menționând că nu știe "ce rol mai are Ministerul Economiei, atâta vreme cât nu mai avem economie". Pârvan speră ca noul Guvern "să se aplece mai mult asupra economiei decât a făcut-o în ultimele şapte luni, când a motivat poziția sa oarecum de expectativă". Reprezentantul AOAR a spus că programe expuse trebuie să se transforme în "politici publice, cu obiective, cu indicatori", pentru a nu constat, peste zece ani, că s-a "investit o sută de lei în infrastructură și am făcut infrastructură de trei lei".
"Deși semnalele nu sunt încurajatoare, autoritățile publice trebuie să facă rapoarte oficiale, transparente, pe care toată lumea să le poată vedea, pentru a înțelege ce s-a făcut cu banii pentru investiții și pentru a avea un control mult mai clar asupra situației", a conchis Cristian Pârvan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News