Șoc pe piața energiei. Hidroelectrica a cerut insolvența
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică, a cerut insolvența, potrivit unei cereri înregistrată la Tribunalul Bucureşti. Instanța se va pronunța pe 20 iunie.
Hidroelectrica, una dintre cele mai profitabile companii, care anii trecuți avea profituri de circa o sută de milioane de euro, a ajuns să ceară insolvența. Compania acoperă circa 30 la sută din producţia internă de energie electrică, dar anul acesta, pe fondul secetei din prima parte a anului, Hidroelectrica a anunţat instituirea clauzei de forţă majoră.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, declara pe 18 mai că se doreşte aducerea contractelor încheiate de Hidroelectrica cu "băieţii deştepţi" pe piaţa concurenţială, în urma negocierilor reuşindu-se eliminarea preţului fix din aceste contracte, adică "ceea ce nu s-a reuşit în 10 ani", potrivit Newsin.
Potrivit lui Chiţoiu, statul are de recuperat 1 miliard de euro de la "băieţii deştepţi", în condiţiile în care contractele încheiate cu Hidroelectriva vor fi considerate ajutor de stat de către Comisia Europeană.
Renegocierea contractelor cu "băieţii deştepţi" continuă iar intrarea în insolvență reprezintă practic singura carte a Hidroelectrica în acest moment. Cererea de a intra în insolvență va determina numirea unui administrator judiciar, acesta fiind nevoit să renegocieze contractele, dar în interesul companiei. În acest fel, beneficiarii contractelor cu Hidroelectrica trebuie să accepte condițiile societății aflate în insolvență.
Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie asupra contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica, pentru a vedea dacă partenerii din contracte s-au înţeles între ei privind preţul energiei. Lista firmelor investigate include Alro Slatina, Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Electromagnetica, Luxten, Elsid Titu, Europec, Electrocarbon, EFT România şi EFT Elveţia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News