Semidoctism strigător la cer
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dan Ciachir
WhatsApp
Iulian Chifu
Iulian Chifu
În „Evenimentul zilei” de astăzi, un domn care trece drept analist politic, pe nume Iulian Chifu, se ocupă de conflictul dintre Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Moscovei, generat de autocefalia Bisericii Ucrainene.

Pe ultima coloană a articolului său, domnul Chifu include între „bisericile ortodoxe surori” şi pe aceea pe care domnia sa o numeşte „armenească”, gândindu-se probabil la lăcaşul din apropierea Pieţei Rosetti din Bucureşti. Nu e de mirare, întrucât sub aspect stilistic domnul Chifu ne dă să mestecăm dop de plută.

În realitate există Biserică Armeană, numai că aceasta nu intră în comuniune cu bisericile ortodoxe. Biserica Armeană este numită şi monofizită sau precalcedoniană. Ca să înţeleagă şi semidocţii, trebuie să spunem că, la ora actuală, există cinci Biserici monofizite, din care face parte şi Biserica Armeană. Monofiziţii s-au despărţit de Biserica Universală în  anul 451, când nu au primit hotărârile Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon. E regretabil că oameni cu asemenea incultură publică în mod curent în „Evenimentul zilei”, ziar pentru care am toată preţuirea şi la care am colaborat întotdeauna cu plăcere.

Şi fiindcă tot veni vorba despre Biserica Ortodoxă Rusă, mi-am amintit că ruşii au un admirabil proverb: „Cine nu ia la bătaie un tâmpit îşi încarcă sufletul cu un păcat”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel