Un cetățean german este condamnat la moarte în Belarus: ”Deși mai am o șansă, Germania nu face nimic”
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video Youtube ATH
Captură de ecran / Foto: Video Youtube ATH
Află în articol mai mult despre cetățeanul german condamnat la moarte.

Guvernul german este „îngrijorat” în legătură cu un cetățean german condamnat la moarte în Belarus, dar a refuzat să comenteze dacă acesta ar putea fi inclus într-un schimb de prizonieri pe scară largă.

Cancelarul este, desigur, la curent cu cazul și, la fel ca întregul Guvern, este îngrijorat de aceste evenimente, în special în legătură cu condamnarea la moarte”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Guvernului în cadrul unei conferințe de presă la Berlin.

O televiziune de stat din Belarus a difuzat joi o înregistrare video în care cetățeanul german, Rico Krieger, îi cere milă liderului belarus Alexander Lukașenko și acuză Guvernul Germaniei de inacțiune. Experții presupun, însă, că declarația sa a fost înregistrată sub constrângere.

Sper că președintele Lukașenko mă va ierta și mă va grația... Deși mai am o șansă, Germania nu face nimic”, a declarat Krieger, citat de agenția rusă de știri Tass, în înregistrarea de 15 minute intitulată 'Confesiunea unui terorist german', care îl arată pe Krieger stând în spatele gratiilor, în cătușe.

Sprijin consular

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat că Ministerul i-a oferit deținutului sprijin consular intensiv, care a inclus vizite la închisoare și sprijin juridic.

Un tribunal din Minsk l-a condamnat pe Krieger la execuție prin împușcare la sfârșitul lunii iunie pentru că ar fi amplasat un dispozitiv exploziv pe o linie de cale ferată din Minsk. Krieger, care, potrivit unui profil Linkedin pe care figurează numele său, a lucrat pentru Crucea Roșie și Ambasada Statelor Unite la Berlin, a declarat că a fost rugat de serviciile secrete ucrainene să fotografieze situri militare belaruse, au relatat diverse instituții media.

Condamnarea a devenit cunoscută abia la sfârșitul săptămânii trecute, datorită raportului organizației pentru drepturile omului Viasna, cu sediul la Minsk.

În timpul procesului, acțiunile sale au fost legate de Regimentul Kastuś Kalinoŭski (format din belaruși care luptă pentru Ucraina), a raportat Viasna.

Lukașenko, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a sprijinit invazia Moscovei în Ucraina și a permis ca teritoriul său să fie folosit în asaltul rusesc.

Jurnalist american condamnat

Condamnarea la moarte a lui Krieger a devenit publică în aceeași zi în care un tribunal rus l-a condamnat pe jurnalistul american Evan Gershkovich la 16 ani de închisoare pentru spionaj.

Experții bănuiesc că Guvernele Rusiei și Belarusului lucrează la un schimb care îi vizează pe Krieger, Gershkovich și jurnalista ruso-americană încarcerată Alsu Kurmasheva.

În schimb, Belarusul l-ar dori probabil pe Vadim Krasikov, un agent al serviciului rus de contrainformații încarcerat în Germania pentru uciderea unui fost comandant cecen în parcul Tiergarten din Berlin în 2019.

Există multe indicii că se caută un schimb de prizonieri ... posibil să fie vorba despre o soluție la pachet în schimbul criminalului din Tiergarten”, a declarat într-un interviu Gesine Dornblüth, fost corespondent pentru Rusia al radioului public german Deutschlandfunk.

Belarus este ultima țară din Europa care aplică pedeapsa cu moartea. În prezent, 1387 de persoane sunt considerate deținuți politici în țară, potrivit organizației Viasna, citată de POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel