Rovana Plumb: Patru obligații cu care România s-a întors de la Durban
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
rovana
rovana

Rovana Plumb, europarlamentar PSD, considera ca acordul obtinut la Durban nu poate fi considerat un succes decat in masura in care va fi urmat de masuri concrete si ferme, si saluta adoptarea, in cadrul Conferintei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, a Foii de parcurs pentru continuarea Protocolului de la Kyoto post 2012. Eurodeputata atrage insa atentia ca acordul juridic global agreat la Durban trebuie sa intre in vigoare mai devreme decat 2020, in caz contrar pierderile inregistrate de mediu si de societate fiind uriase.

Ca stat participant la Summit-ul de la Durban, dar mai ales ca membru al Uniunii Europene, Romania si-a asumat o serie de angajamente pe care trebuie sa le puna in aplicare urgent. Rovana Plumb, membra in Comisia de Mediu a PE si vicepresedinta a Grupului socialist din Parlamentul European, solicita Ministerului Mediului:

1. Actualizarea strategiei Romaniei privind schimbarile climatice, in conformitate cu angajamentele asumate de UE

2. Reluarea negocierilor pentru deblocarea Registrului tranzactionarii certificatelor de emisii si utilizarea sumei obtinute in proiecte destinate adaptării si diminuării efectelor schimbărilor climatice

3. Realizarea, de catre Administratia Fondului pentru Mediu, a metodologiei privind criteriile de eligibilitate si categoriile de proiecte ce pot fi finantate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si pentru eficientizare energetica

4. Prezentarea publica, pana la mijlocul lunii ianuarie, a propunerilor Romaniei pentru actiuni si modalitati de reducere accelerata a emisiilor, avand in vedere ca la Durban s-a solicitat participantilor sa transmita, pana la 28 februarie 2012, aceste propuneri.

“Ca sa demonstreze ca nu a fost un simplu turist la Durban, Ministrul Mediului trebuie sa puna in aplicare urgent o serie de masuri esentiale pentru Romania din perspectiva luptei impotriva schimbarilor climatice. Aceste prioritati nu sunt discutabile, sunt obligatorii pentru statul roman. Deblocarea tranzactionarii certificatelor de emisii este o prioritate absoluta, fiindca in situatia actuala Romania pierde bani”, subliniaza eurodeputata.

“Acordul obtinut la Durban trebuie urmat acum de actiuni ferme pentru a atinge obiectivul de a limita incalzirea globala, pentru a proteja mediul si a lupta impotriva saraciei”, afirma Rovana Plumb.

In cadrul Summitului de la Durban, s-a stabilit crearea unui grup de lucru pentru intarirea platformei de actiuni in baza rezultatelor conferintei, pentru aplicarea celei de a doua etape de promisiuni din cadrul Protocolului de la Kyoto. Acest organism va negocia pana in 2015 un acord juridic, global, stabilit sa intre in vigoare din 2020 si care a fost agreat de toate statele (inclusiv SUA, India si China)

De asemenea, s-a adoptat mecanismul de flexibilizare a Fondului verde, pentru finantarea actiunilor de adaptare si diminuare a efectelor schimbarilor climatice, dar inca nu se stie care va fi contributia UE la acest fond, si s-a decis mecanismul de implementare a REDD (fondul pentru paduri).

Citește și:

Mircea Duţu: România riscă pierderea a circa 3 miliarde de euro pentru că nu respectă protocoalele ecoclimaterice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel