Ce presupune amplasarea reactoarelor modulare mici (SMR) pe teritoriul României. Ambasadorul Rim Kap-soo: Ar fi prima țară din lume care are așa ceva / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Ambasadorul Republicii Coreea în România, E.S. Rim Kap-soo, a fost invitat la interviurile DC NEWS / FOTO: CRIȘAN ANDREESCU
Ambasadorul Republicii Coreea în România, E.S. Rim Kap-soo, a fost invitat la interviurile DC NEWS / FOTO: CRIȘAN ANDREESCU
Ambasadorul Republicii Coreea în România, E.S. Rim Kap-soo, a fost invitat la interviurile DC NEWS unde a vorbit despre reactoarele modulare mici (SMR) care vor fi amplasate în România. 

Ambasadorul Republicii Coreea în România, E.S. Rim Kap-soo, a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, la ce ne putem aștepta de la aceste reactoare modulare. Ambasadorul consideră proiectul plauzibil și realist, exprimând speranța că, prin cooperarea trilaterală între România, Coreea de Sud și Statele Unite, SMR-ul ar putea fi înființat și instalat în România, devenind prima țară din lume cu acest sistem.

„Să ne concentrăm puțin pe o altă problemă importantă menționată în Declarația comună. Este vorba de energia nucleară. Coreea de Sud se alătură Statelor Unite pentru acele reactoare modulare mici (SMR). Este o veste foarte bună, pentru că am înțeles că și Coreea este familiarizată cu această tehnologie. Aceste reactoare modulare mici vor fi amplasate începând cu cel de la Doicești, la 80 de kilometri. Ați vizitat locul, sunt sigur. Și vor lărgi drumul de la București la Târgoviște. Președintele Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, ne-a spus că lucrările vor fi gata în maxim doi ani. De asemenea, se va uni cu Autostrada A0 în jurul Bucureștiului. Deci, la ce ne putem aștepta de la aceste reactoare modulare? Și, cel mai important lucru, când credeți că vor putea fi puse în funcțiune aceste reactoare?", a întrebat Bogdan Chirieac. 

„Înainte de a sublinia importanța a trei proiecte strategice - unul este apărarea și al doilea este energia nucleară - iar memorandumul de înțelegere privind intensificarea cooperării noastre în domeniul energiei nucleare a fost semnat între ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, și ministrul nostru al Industriei și Energiei de la Seul. Și președintele Iohannis a vizitat fabrica Doosan Enerbility, unul dintre cei mai mari producători de reactoare nucleare inclusiv SMR. L-am însoțit și pe președintele dvs. în vizita sa la Doosan Enerbility. La întâlnire, CEO-ul companiei americane NuScale Power a bătut un lung drum din SUA pentru a participa la întâlnire.

Așadar, vorbim de o întâlnire trilaterală între România, Doosan Enerbility și CEO-ul NuScale. Cred că este un proiect destul de plauzibil și realist, sper cu adevărat că îl putem realiza în cadrul unei cooperări trilaterale între România, Coreea de Sud și Statele Unite. Dacă SMR-ul va fi înființat și instalat în România, aceasta ar fi prima țară din lume să aibă așa ceva. Și va fi folosit ca rampă de lansare pentru a se extinde în alte țări europene.", a spus ambasadorul. 

Emisii nete zero până în 2030

E.S. Rim Kap-soo, a adăugat că toate țările s-au angajat să atingă emisii nete zero până în 2030, ceea ce implică utilizarea energiilor curate, inclusiv nucleare și regenerabile.

„România are nevoie foarte mare de aceste lucruri, pentru că sunt mai multe investiții care au nevoie de mai multă energie. Și există o mulțime de investiții în energie solară și energie eoliană, dar ai nevoie de energie constantă. Doar acele centrale nucleare pot asigura așa ceva în contextul Green Deal, pentru că și asta face parte din Green Deal.", a spus Bogdan Chirieac. 

„Toate țările din lume au fost de acord să ajungă la emisii nete zero până în 2030. Pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, pentru a atinge ținta până în 2030, atunci trebuie să avem energii curate, inclusiv nucleare, SMR, regenerabile.", a spus ambasadorul. 

Bogdan Chirieac l-a întrebat pe invitatul său cine se opune acum investiției din Doicești. Pentru un astfel de produs de înaltă tehnologie este nevoie de mai mulți ani pentru a fi implementat. 

„Nu știu detaliile din interior, ce se întâmplă, dar ceea ce pot spune este că am fost martor la voința și determinarea deplină din partea președintelui român, Doosan Enerbility și NuScale de a lucra împreună pentru a realiza acest lucru în România.", a spus Ambasadorul Republicii Coreea în România, E.S. Rim Kap-soo, la interviurile DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel